Roditeljiima koji odbijaju da vakcinišu svoje mališane prete prijava i novčana kazna u iznosu do 50.000 dinara, jer je ovakav način medicinske zaštite najmlađih obavezan zakonom.

Pedijatri smatraju da je vakcinacija potrebna svakom detetu i tvrde da je potpuno bezbedna, odnosno da je panika koja se stvara u javnosti nepotrebna i neopravdana.

„Roditelji ne treba da se plaše da vakcinišu svoju decu, jer obavezna vakcinacija nosi vakcinu protiv bolesti koje su vrlo ozbiljne i mnogo je veći rizik od obolevanja nego od vakcinacije. Bezbedna je ova vakcina koja se sada daje”, istakla je dr Irena Kostić, a potvrde da je petovalentna vakcina bezbedna stižu I iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

“Vakcine su apsolutno bezbedne i s obzirom na to da u skladu sa zakonskom regulativom u Srbiji prvi nivo kontrole predstavlja agencija za lekove gde se vrši testiranje preparata, a s druge strane “Batut”, sa mrežom instituta u skladu sa zakonskom regulativom vrši nadzor nad neželjenim reakcijama, nakon imunizacije”, objasnila je šefica Odseka za imunizaciju Gordana Lončarević.

Određeni broj nevakcinisane dece potiče iz siromašnijih slojeva društva, pa ona nisu evidentirana i ne idu lekaru, ali postoje i roditelji koji donose odluku da njihovo dete ne primi vakcinu zbog straha od neželjenih posledica.

“Kada je moj sin primio vakcinu iz okvira redovne vakcnacije, prva reakcija je bila veoma visoka temperatura. Nakon toga se promenio, prestao da govori, bivao udaljen od nas i evo i sada živi u svom svetu. Ja imam još jednog sina od sedam godina i na osnovu iskustva sa mlađim sinom, stariji neće primiti vakcinu”, rekla je jedna majka za B92.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama