U skoro svim evropskim zemljama, prevencija od karijesa kod dece je na prvom mestu. Zbog toga se vrši fluorisanje vode za piće u mnogim sredinama. S obzirom da se kod nas voda za piće ne fluoriše, preporuka je da se preduzmu određeni koraci za blagovremeno sprečavanje karijesa kod dece predškolskog uzrasta. Kada detetu izraste prvi mlečni zubić, otprilike u šestom mesecu života, potrebno je da se opere dečjom četkicom i dečjom fluorisanom pastom za zube - jednom dnevno, za vreme večernjeg kupanja.


Kod dece do druge godine života se ne preporučuje uzimanje tabletica sa fluorom, Kod dece do druge godine života se ne preporučuje uzimanje tabletica sa fluorom, zato što je upotreba fluorisane paste za zube sasvim dovoljnazato što je upotreba fluorisane paste za zube sasvim dovoljna.


U uzrastu od dve do šest godina mogu da se koriste tabletice fluora od 0,25 miligrama dnevno, kao dopunska zaštita. U tom periodu su izrasli svi mlečni zubi i dete konzumira sve vrste namirnica kao i odrasli, pa je dodatna zaštita od karijesa izuzetno važna.


Nakon šeste godine života, može da se koristi tabletica fluora od 0,50 miligrama dnevno.


Savremena istraživanja u stomatologiji pokazuju da je korišćenje tabletica fluora svedeno samo na uzrast od dve do šest godina, zbog toga što se u svim dečjim pastama za zube nalazi sasvim dovoljna količina fluora za prevenciju karijesa. Pored toga, mleko u prahu koje se danas proizvodi, takođe sadrži fluor u određenoj količini, čime se povećavaju dobri rezultati u prevenciji bolesti zuba kod dece.

Moj savet roditeljima je da se maksimalno posvete higijeni usta i zuba svojih mališana, bez obzira na njihov uzrast!


Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama