Šta se dešava ako se alergija ne tretira? Da li stanje može da se iskomplikuje?

- Sve je individualno. Kada već postoje izraženi znaci alergije, naravno da moramo da je lečimo. Treba biti svestan toga da naša medicina leči simptome alergije. Širi pristup lečenju   
Godinama se organizam posmatrao na nivou ćelije, a kada su u pitanju alergije, posmatraju se hemije koje se oslobađaju u kontaktu sa alergenom. Zanemarujemo celinu, koncentrišući se na deo. Srećom, danas lepo mogu da se uklope i kombinuju klasična, tradicionalna i kvantna medicina. Medicinski fakultet i zvanične institucije su prihvatile i u zakon unele sve zajedno.
Znači, kada je reakcija organizma već ona prejaka odbrana koju smo opisali, i kada se oslobodilo suviše biohemijskih supstanci koje ugrožavaju organizam - daćemo svu kontrahemiju (a to su naši savremeni lekovi: kortikosteroidi, antihistaminici, bronhospazmolitici) - da suzbijemo rizik i neprijatnost.

Međutim, ako znamo da dete ima sklonost ka alergijama, ili je već imalo očigledne epizode sezonskih alergija u mirnoj fazi (dok još ne dođe do alergijske reakcije na alergen), bilo bi pametnije naučiti organizam da se manje brani i stvara manje biohemijskih supstanci, koje posle moramo da blokiramo primenjujući lekove. To je moguće postići uz pomoć brojnih metoda u okviru integrativne medicine. Umesto da kortikosteroide i antihistaminike dajemo i u mirnoj fazi, kako je uobičajeno, može se pozvati u pomoć magnetoterapija, kvantna terapija, homeopatija. Mi smo naviknuti da dešavanja u organizmu pratimo suviše usitnjeno, na nivou hemije, i da od detalja ne vidimo celinu. Telo je magnetno polje u magnetnom polju Zemlje, pa možemo uspešnije da ga lečimo baš fizičkim silama. Nijedna od pomenutih metoda ne isključuje i upotrebu klasičnih lekova. Kada je neophodno, one se nužno dopunjuju i prate, ali doze lekova mogu postepeno da se smanjuju ili da vremenom postanu nepotrebne. Organizam ima sklonost ka samoregulaciji, pa svako njegovo čišćenje i uvođenje u normalne prirodne tokove može da bude od velike koristi.

Da li dete koje je alergično na cvetanje raznih biljaka treba izvoditi u prirodu?

- Naravno. Detetu je kao i igra, smeh i ljubav, neophodna i priroda. Samo u takvom okruženju ono raste stabilno, sigurno i zdravo. Savet +
Osim već pomenutih načina lečenja, kod alergija se posebno dobro pokazao boravak na moru ili planini, odnosno balneoterapija (lečenje u vazdušnoj banji), kao i haloterapija - lečenje boravkom u slanoj sobi. Narodni lekovi su takođe vrlo efikasni.
Opet se svodi na već ispričano. Ako se u mirnoj fazi nismo pripremili, moraćemo intenzivno da dajemo lekove za smanjenje neprijatnih simptoma, a u prirodu ćemo ići čim se simptomi smanje. Sa druge strane, ako smo se na vreme pripremili, onda ćemo živeti u prirodi i  skladu sa prirodom. Takođe, u slučaju pojave simptoma alergije uprkos primenjenim metodama, nećemo biti zadrti. Daćemo simptomatski lek. Uvek kombinujemo ono što je trenutno važno i ono što nam daje rešenje na duže staze. Treba biti strpljiv i pametan u svakom pogledu.

U poslednje vreme se dosta govori o primeni homeopatije kod alergija. Koliko je ona zaista efikasna?

- Homeopatija je efikasna metoda integrativne medicine. Leči organizam konkretnog deteta na drugačiji način. Ne otklanja samo simptome, već smanjuje prejake reakcije, i podrazumeva čišćenje od brojnih opterećujućih stvari koje dete već ima. Međutim, pošto lečenje podrazumeva i veliko spremanje loših genetskih predispozicija (mijazmi) i nagomilanih smetnji - zahteva strpljenje i dobru saradnju homeopate i roditelja. Oni treba da shvate da lečenje nije brisanje simptoma suzbijanjem, već postupnim oslobađanjem, uz izazivanje novih simptoma po davanju homeopatskog leka - kojih se ne treba plašiti. Ali, ako su prejaki, nije strašno dati lek iz klasične medicine. Time se gasi vatra, a lečenje homeopatijom potom može da se nastavi u mirnoj fazi.

Manja Perić Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama