Od prvog dana je važno da se iz bebinih usta uklone ostaci hrane, a postupak je jednostavan - uz malo maminog ili tatinog strpljenja, dovoljno je parče sterilne gaze i čista voda.

O tome kako da zubi porastu zdravi, razgovarali smo sa Julijanom Bukumirović, specijalistom dečje i preventivne stomatologije u Domu zdravlja Novi Beograd.

Kada se počinje sa prvom negom?

- Da bi zubi bili zdravi, sa negom bi trebalo da se počne odmah po Najvažnije je da dete legne uveče sa čistim zubima, jer zbog slabijeg lučenja pljuvačke tokom sna izostaje samočišćenje, a to uslovljava pojavu karijesarođenju, i to redovnim čišćenjem sluzokože usta i jezika. Pravilno i optimalno je da se ovaj vid higijene obavlja ujutru, zatim posle svakog obroka (podoja), i uveče pred spavanje, a najmanje dva puta u toku dana - ujutru i uveče. Večernje pranje je naročito važno, jer je u toku noći slabije lučenje pljuvačke i dolazi do pojave mlečca ili soora (belih naslaga na sluzokoži usne duplje i jeziku), koji je štetan za zdravlje usta deteta.

Kako i čime se čiste bebina usta?

- Od rođenja do kraja prve godine se čiste gazom koja je natopljena u vodi, i to blagim brisanjemŠta je mlečac (soor) i kako ga se rešiti?
Bebe su u toku prve godine života naročito podložne monilijazi (gljivičnoj infekciji) poznatijoj kao soor ili mlečac. U pitanju je bolest koju izazva gljivica Candida albicans, a ispoljava se u vidu belih naslaga na jeziku i nepcu. U tim slučajevima pomaže brisanje bebine usne duplje i majčine dojke rastvorom sode bikarbone, uz konsultovanje sa pedijatrom o daljim postupcima.
bebinog jezika i usne duplje (desni i nepca). Sa navršenih godinu dana, za higijenu usta i zuba se koristi četkica. Važno je da bude mekana, da je od veštačkog vlakna, i da je zaobljena. Od prve, pa sve do kraja treće godine, dovoljni su četkica i voda, a minimalan broj pranja je dva puta - ujutru i uveče. Najvažnije je da dete legne uveče sa čistim zubima, jer zbog slabijeg lučenja pljuvačke tokom sna izostaje samočišćenje, a to uslovljava pojavu karijesa.

Od kog uzrasta se za pranje zuba uvodi i pasta?

- Sa pastom se počinje sa pune tri godine, i to tako što se malo paste stavi na suvu četkicu, bez prethodnog kvašenja, i „na suvo“ očiste zubi. Potom je neophodno dobro ispiranje vodom, da se pasta izbaci.  Redovno pranje usta i prvih zuba ne sprečava eventualnu pojavu karijesa u kasnijem uzrastu, ali je važno jer stvara naviku deteta da održava pravilnu oralnu higijenu. To će, svakako, uticati da ono ima zdrave zube.