Zaštitne maske se koriste kako bi se sprečavilo da kapljice iz okoline, preko kojih se širi koronavirus, dospeju u naš respiratorni sistem.

Mogu se naći hirurške maske od tkanine, koje se nose preko nosa i usta, ali i one koje bolje priležu, a koje se ponekad nazivaju i respiratorima N95.

Maske bi trebalo da nosite ako kašljete i kijate, kako vaše kapljice ne bi dospele u okolinu i na druge ljude.

Deca bi trebalo da nose maske ako kašlju ili kijaju, ili ukoliko im je imunitet kompromitovan. Nemojte im stavljati maske za odrasle, jer su prevelike, neće dobro pokriti nos i usta. Sa malom decom je posebno problem naterati ih da zadrže masku na licu, da je ne skidaju ili dodiruju rukama koje prethodno nisu oprali,  pa je najbezbednije da dete ne vodite tamo gde će mu neko prilaziti na manje od dva metra i da vodite računa da dete redovno pere ruke. Masku bi trebalo da nosi ukoliko ima simptome respiratorne infekcije ili je u bliskom  kontaktu sa nekim ko ih ima.

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na:

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama