Prelome zuba u ranom uzrastu stomatolozi teško saniraju, pre svega zbog nesaradnje tako malog pacijenta. Iz tog razloga, polomljeni mlečni zubići moraju da se vade. Ali, prevremeno izvađeni mlečni zubići, koji imaju ulogu čuvara prostora za buduće stalne zube, predstavljaju veliki problem. Naime, to dovodi do katastrofalnih posledica kod formiranja zagrižaja i zubnog niza kod stalnih zuba.

Zbog takve situacije, veoma često se dešava da stomatolozi ostavljaju preostalu polovinu mlečnog zuba. Na taj način mogu da obezbede barem neki oblik čuvanja prostora za budući stalni zub deteta.

Prelomi stalnih zuba kod mališana se događaju tek od šeste, sedme godine života. Samim tim je znatno lakše sanirati takve povrede zuba, zato što su deca starija i lakša za saradnju sa stomatologom. U slučaju da je vađenje polomljenog stalnog zuba neizbežno - prostor gde je takav zub bio u vilici, kod dece se popunjava malom protezom, koja se popularno zove «žabica». Stalne, fiksne protetske nadoknade, kao što su krunice i mostovi, deci se ne rade sve do napunjene 18. godine života.

Iz svega navedenog se nameće zaključak da je preventiva preloma zuba kod dece izuzetno važna, a najvažnije od svega je da o tome redovno vode računa sami roditelji.


Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama