Prof. dr Miloš Marković, imunolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, za B92 govori da ideja o neodlasku u vrtić da deca ne bi bila bolesna nema puno logike, jer, kako kaže, sve je to sastavni deo odrastanja.

"Zbog toga što je veliki broj dece prisutan, u vrtiću često kruže različiti patogeni i grip je samo jedan od njih, te deca se često inficiraju i razbole. Činjenica je da mnoge infekcije, pa i grip, ne moraju uvek da budu klinički manifestovani".

On dodaje da 99 odsto dece ima dobar imunitet, ali napominje da moraju da ga stiču postepeno tokom odrastanja, te da bilo kakva pošteda nema mnogo smisla.

Dobar imunitet zavisi najpre od pravilne ishrane, kako u pogledu dovoljnog unosa kalorija, tako i raznovrsnosti sastava. Posebno je važan unos povrća i voća. Iako važi pravilo da su mršavi ljudi zdravi, sva istraživanja pokazuju da nekoliko kilograma preko idealne težine znače i bolje odbrambene sposobnosti.

Unos cinka, joda, selena, bakra je od kritičnog značaja za funkcionisanje imunog sistema. Poslednjih godina se pokazalo da je zdrav san jedan od važnih elemanata dobrog imuniteta. Osobe koje pate od nesanice često oboljevaju od zapaljenskih bolesti.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama