Kod malih beba i dece koja još uvek razvijaju svoj imunitet, često se javlja povišena telesna temperatura kao rekcija organizma na uzrok bolesti.

A na pitanja da li je temperatura, sama po sebi, opasna, da li je treba spuštati i na koji način i da li ona kod beba može da izazove fras, odgovara dr Marko Petrović, pedijatar na Univerzitetskoj dečjoj klinici. 

- Prvi mit: Temperatura je jako opasna po dete – netačno! Temperatura je prirodan, koristan odgovor organizma, a opasan može biti samo uzrok koji ju je izazvao.

- Drugi mit: Ako se temperature ne skida, ona će nastaviti da raste – netačno! Povišena temperatura veoma često prolazi sama, bez obzira na to da li ste primenili lek ili ne, i retko doseže vrednosti koje se u narodu pogrešno smatraju "visokim" ili "opasnim".

- Treći mit: Ukoliko se temperatura ne skida, dete će dobiti fras – netačno! Fras se javlja kod oko 5 odsto procenata dece uzrasta 6 meseci do 5 godina i predstavlja bezopasan odgovor dečjeg organizma na prisustvo povišene temperature. 

*Prvi mit: Temperatura je jako opasna po dete – netačno! Temperatura je prirodan, koristan odgovor organizma, a opasan...

Posted by Doktor i dete on Friday, April 12, 2019

A kada je neophodno da se javite doktoru ako dete ima povišenu telesnu temperaturu i koji su propratni simptomi temperature koji zahtevaju obraćanje pedijatru saznajte u videu:

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama