Čak i kada je u pitanju ostanak u bolnici zbog neke brze i jednostavne procedure, svakoj mami je neopisivo teško da gleda svoje dete u takvom okruženju. Postoji mnogo stvari o kojim treba brinuti: da li će dete osećati bol, da li će se plašiti, kako će se privići na drugačiju sredinu?

Zapamtite dobro, deca se mnogo lakše prilagođavaju nego što mislimo, a uz to oni nemaju prethodna iskustva kao mi da bi mogli da uliju sebi strah ili neki neprijatni osećaj. Odlazak u bolnicu nikada nije prijatno iskustvo, ali postoji par koraka koje možete napraviti da ublažite kako svoje, tako i detetove brige.

Obratite pažnju na logistiku

Prvo, izdvojte sve što treba da znate. Mnogo ćete se bolje osećati u ovoj situaciji kada imate kontrolu, a svoje dete jedino možete smiriti ukoliko i sami osećate mir u glavi. Možete početi sa istraživanjem o proceduri (možete potražiti mišljenje drugog lekara ukoliko mislite da za to ima potrebe), a možete obići i bolnicu u koju treba da odete. Pogledajte gde se nalazi parking, napravite spisak svega što ćete poneti sa sobom. Konačno, pozovite prijatelje i porodicu i dogovorite se sa njima o čuvanju ostale dece dok niste prisutni. Nakon toga, možete prebaciti fokus na svog malenog pacijenta.

Razgovarajte sa detetom

Sada je vreme da kažete detetu šta će se dogoditi. Važno je odabrati odgovarajući trenutak. Ukoliko dete ima više od šest godina, dajte mu nedelju dana da prihvati ideju, da pita sve što ga interesuje. Deci mlađoj od šest godina nije potrebno mnogo vremena da se pripreme mentalno, nekoliko dana je sasvim dovoljno. Ne zaboravite da koristite jednostavan jezik, bez medicinskog žargona i nepoznatih termina. Odvojte dovoljno vremena da detetu sve lepo objasnite, budite spremni na mnogo pitanja, a pripremite i svoja pitanja, kojim ćete se uveriti da vas je lepo razumelo. Strpljenje je osnova svega. Vaše dete vas može pitati jednu te istu stvar mnogo puta, ali samo jer želi da prikupi što više informacija. Podsećajte dete sve vreme da to nije ništa strašno, kao i da ćete sve vreme biti uz njega.

Pripremite ga

Jedan od najboljih načina da pomognete detetu da prihvati informaciju jeste igra. Možete se igrati doktora. Kupite medicinsku opremu, igrajte se sa detetom da jedni drugima merite temperaturu, postavljate zavoje i slično.

Isto tako, dobra ideja je da čitate knjigu na tu temu.

Kada dođe taj dan...

Uključite dete u pakovanje stvari za bolnicu. Osim što ćete ga pitati koju pižamu i odeću želi da ponese, ne zaboravite omiljene plišane igračke i knjige. Takođe, ponesite fotografije porodice, prijatelja, ljubimaca.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama