Sirup protiv kašlja jedan je od najpopularnijih proizvoda na policama apoteka, ali pre nego što se uhvatite za ovaj lek, trebalo bi da zastanete na kratko, upozorava dr Dina Kulik, kanadski pedijatar i saradnica portala Hafington post.

U svom nedavnom blogu ova doktorka je savetuje roditelje da budu pažljivi sa upotrebom sirupa protiv kašlja kod dece, ističući da su ga lekari nekada smatrali najsigurnijim lekom,  ada sada postoje dokazi koji pokazuju suprotno.

Kao prvo, dokazano je da oni uopšte ne ublažavaju kašalj i simptome prehlade, a da postoje i neki neželjeni efekti, naročito kod mlađe dece.

"Health Canada" je dokazala da veliki broj dečjih sirupa za kašalj u sebi sadrži opiodide. To su supstance koje mogu uticati na upotrebu problematičnih supstanci kasnije u životu

Koji su tipični lekovi za kašalj i prehladu?

Najčešći lekovi protiv kašlja su:

1. Suzbijači kašlja - sadrže dekstrometorfan

2. Sredstva za smanjivanje kongestije - sadrže pseudoefedrin i fenilefedrin

3. Ekspektoransi kašlja - gvaifenezin

4. Antihistaminici - kao što je difenhidramin, hlorfenamin i bromfeniramin

Što nas to brine?

Mnogi lekovi za kašalj i prehladu nisu dobro proučeni na deci, te postoje potencijalne opasnosti, kao što su poremećaj ritma otkucaja srca, krvnog pritiska i nivoa svesti, ukoliko se konzumira veća količina leka.

Ovi lekovi mogu da dovedu do iznenadnih napada, kome, a u pojedinim slučajevima mogu da čak ugroze i život deteta. Upravo zbog toga, posedovanje lekova u kući povećava opasnost od slučajnog konzumiranja.

Šta možete koristiti protiv kašlja i prehlade?

Za decu mlađu od šest godina, dr Dina ne preporučuje nikakve lekove za kašalj i prehladu. Za starije mališane, ukoliko odlučite da koristite lekove, bi obavezno trebalo da pratite uputstvo za primenu leka, koristeći kašičicu za doziranje koju ste dobili uz sirup.

Deci nikada ne dajte lekove za odrasle! I, naravno, ukoliko se brinete oko simptoma koje dete ima, obavezno porazgovarajte sa lekarom. 

Ukoliko je dete mlađe od šest godina, evo nekoliko saveta kako da ublažite simptome:

1. Neka se dete dovoljno odmara i pije dosta tečnosti.

2. Koristite salin sprej da pročistite disajne puteve.

3. Koristite ovlaživač vazduha u dečijoj sobi.

4. Poduprite nečim dušek na kom spava, ili jastuk ako je starije dete.

5. Deca koja imaju više od godinu dana mogu konzumirati med, za koji se ispostavilo da je efektivniji nego sirupi kada je u pitanju redukcija simptoma prehlade i kašlja.

6. Ne zaboravite da vam ruke budu uvek čiste, kako biste sprečili širenje bolesti na ostatak porodice.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama