Čak i ukoliko vaš mališan nije bolestan, dobro je naučiti ga da proguta tablete. Kada su deca mlađa, mnogo manje se plaše toga od starije dece.

Dakle, kada bi ih trebalo učiti tome? Istraživanja su pokazala da deca već sa četiri godine mogu naučiti da progutaju tabletu. Iako su mnogi lekovi dostupni u tečnoj formi, tablete mnogo lakše putuju kroz organizam i dozvoljavaju vam da dozirate tačno koliko je potrebno.

Izdvajamo nekoliko tehnika koje će vam pomoći da na lak način naučite mališane da ih piju.

Započnite sa onim što je mališanima omiljeno - slatkišima!

Počnite tako što ćete im dati da progutaju manje bombonice, poput Tik-taka. Možda će biti potrebno da vežbate svakoga dana, a može trajati i sedmicama. Neka dete sedne uspravno i uz ogroman gutalj vode pokuša da proguta bombonicu.

Pokažite im različite pozicije

Kako bi se vaše dete osećalo kao da ima kontrolu, podignite mu bradu ili rotirajte glavu sa jedne strane na drugu, kako bi pronašlo najudobniji položaj za gutanje.

Neka iskustvo ima pozitivno dejstvo

Ukoliko se vaše dete nervira, napravite pauzu i kasnije pokušajte ponovo. Podsetite ih na miran način da je zalogaj kada jedu mnogo veći od te tabletice. Ukoliko i dalje mališa ne može da se navikne, nikakva sramota nije tražiti sirup ili lek koji se rastopi, sve dok ne nauči da guta tablete.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama