Ako vaše dete ima visoku temperaturu, ne treba odmah da uključujete alarm za uzbunu i mu na svoju ruku dajete lekove.

Naime, uzimanje lekova za snižavanje temperature onda kada nije potrebno može imati kontradiktorno dejstvo i produžiti trajanje bolesti. Lekovi mogu omesti rad telesnog odbrambenog sistema, koji se sam bori s virusom.

Temperaturu do 38,5 stepeni (izmerena ispod pazuha) kod dece ne treba snižavati lekovima. Visoka temperatura je znak da detetov imuni sistem dobro funkcioniše i da se telo samo bori proti uzročnika bolesti.

Biljni čaj za visoku temperaturu

Ako je vaše dete zaradilo prehladu ili virozu, redovno mu kuvajte biljne čajeve. Zbog pojačanog znojenja moguća je dehidracija, stoga je jako važno da uzima dovoljno tečnosti.

Za čaj birajte biljke koje deluju kao dijaforetici, a to znači da u početku podižu temperaturu, čime podstiču znojenje i čišćenje organizma od toksina. Putem znojenja, i na kraju se temperatura snižava.

Biljni čajevi deluju tako da podstiču cirkulaciju te tako omogućavaju belim krvnim zrncima da brže putuju telom i deluju na uzročnike infekcije.

Biljke koje su pogodne za snižavanje temperature kod dece su:

- kamilica;

- matičnjak;

- cvetovi zove;

- nana.

Kamilica i nana izvrsne su jer sadrže magnezijum, kalcijum, bakar, cink i železo koji se putem čaja brzo apsorbuju u organizam. Osim toga, deca vole blagi ukus i miris kamilice, koji na njih deluje umirujuće.

Matičnjak je odličan antiseptik koji ublažava probavne tegobe te izvrsno pomaže kod gripe, prehlade i kašlja kod dece.

Zova podstiče znojenje i detoks organizma, deluje antibakterijski i antivirusno, a njeni cvetovi su nežni i blagi, stoga su pogodni i za decu.

Priprema čaja

Za pripremu ove čajne mešavine, u otprilike jednakom omeru pomešajte kamilicu, matičnjak, cvetove zove i nanu. Ako nemate sve navedene biljke, koristite one koje trenutno imate.

Jednu supenu kašiku mešavine prelijte sa 2 dl vruće vode pa ostavite da odstoji 10-ak minuta. Deci starijoj od 3 godine možete dati pola šoljice ovog čaja svaka 3-4 sata.

Deci u dobi od 1 do 2 godine možete dati po 2 kašičice ovoga čaja svaka 3-4 sata, a mlađoj od godinu dana po 1 kašičicu čaja svaka 3-4 sata (za ove najmlađe čaj pripremite bez nane).

Detetu koje ima temperaturu možete kuvati i čaj od lipe ili čaj od hajdučke trave, koji takođe snižavaju telesnu temperaturu.

Dobrobiti biljnog čaja

- podstiče detoksikaciju tela;

- sprečava dehidraciju organizma;

- podstiče cirkulaciju i stimulira organizam;

- poboljšava san i raspoloženje;

- opskrbljuje telo antioksidansima, koji daju podsticaj za ozdravljenje.

Kada obavezno ići lekaru

- ako dete u dobi do 3 meseca ima temperaturu višu od 38 stepeni;

- ako dete ima temperaturu višu od 40 stepeni;

- ako dete ima neobičan osip, ukočenost vrata, povraća i ima proliv;

- ako dete teško diše i malaksalo je;

- ako povišena temperatura traje duže od četiri dana i ništa ne pomaže.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama