Čačkanje nosa nije samo ružna navika već može da uzrokuje ozbiljno oboljenje - upalu pluća.

Svi već znamo za prednost i važnost održavanja higijene. Redovna i pravilna higijena ruku i čišćenje igračaka i pranje drugih površina mogli bi zaista da smanje širenje bakterija. Samim tim i rizik od razvoja pneumokokne infekcije kao što je upala pluća.

Jedan od uzročnika bakterijske upale pluća je bakterija pneumokok. Infekcija plućnog tkiva koja može biti i smrtonosna ukoliko se ne leči, prenosi se vazduhom. To praktično znači: kapljično, najčešće kašljem i kijanjem zaraženih osoba.

Britanski naučnici tvrde da su prvi put dokazali kako se ta bakterijska infekcija može preneti i – rukama.

U svojoj studiji, čiji su rezultati objavljeni i u časopisu European Respiratory, grupi odraslih volontera pneumokok je utrljan po dlanovima. Zatim su ispitanici dobili neugodni zadatak ponavljanja nekoliko najčešćih radnji. Bila je reč o svakodnevnom dodirivanju, čačkanju ili trljanju nosa.

"Studija je pokazala kako se ta bakterija može širiti i rukama. Čak i predmeti kao što su mobilni ili dečije igračke mogu doprineti njenom širenju", pojasnila je naučnica iz liverpulske univerzitetske bolnice, Viktorija Konor.

Na svetskom nivou upala pluća svake godine ubija oko 1,3 miliona dece koja su mlađa od pet godina.

Iako je ovo istraživanje provedeno na odraslima, Konor navodi kako su rezultati studije usmereni pre svega prema roditeljima mlađe dece.

"Možda nije realno očekivati da uvek možete da sprečite decu da čačkaju nos, ali roditeljima se savetuje redovna higijena ruku. Takođe čišćenje i pranje igračaka i drugih površina kako bi se smanjilo širenje bakterije", rekla je Konor.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama