Imam 13-godišnju devojčicu kod koje je postavljena dijagnoza infektivne mononukleoze. Urađena su kompletna ispitivanja, uključujući i virusološke analize,  i nađena su antitela na EB virus. Imam dve dileme. Prva se tiče ultrazvučnog pregleda trbuha (da se vide jetra i slezina) koji je savetovao jedan pedijatar, a infektolog i drugi pedijatar tvrde da je to sada nepotrebno. Druga dilema je vezana za osip koje je dete dobilo pod amoksicilinom koji je ordiniran prvog dana bolesti,  jer se prvo mislilo da se radi o angini. Da li se radi o alergijskoj reakciji?

Prilično inspirativne dileme! Vaš problem je veoma čest kod roditelja čija deca imaju infektivnu mononukleozu pa hajde da vam pomognemo da dilema više ne bude.

Što se tiče ultrazvuka abdomena poslušajte savet infektologa i drugog pedijatra! Postoje najmanje dva dobra razloga protiv ultrazvučnog pregleda trbuha.

*Prvi leži u činjenici da preko 50 odsto dece koja imaju infektivnu mononukleozu ima uvećanu jetru i/ili sleznu! Dakle, ne radi se o komplikacijama već o uobičajenom znaku oboljenja. Virus koji izaziva infektivnu mononukleozu naprosto „voli“ da se uvali u jetru i slezinu,  pa nećemo ništa dobiti ultrazvučnim pregledom ovih organa!

*Sa druge strane, nema potrebe da se dete vodi na nepotrebne preglede – treba da je kući, da se odmara uz laganu (ali kvalitetnu) ishranu, a ne da se „cima“ po zdravstvenim ustanovama. Svaki odlazak lekaru je potencijalni rizik za dobijanje nove infekcije, naročito ako je dete „rovito“ i prijemčivo za druge mikroorganizme.

Ultrazvučni pregled trbuha ima smisla ako oporavak ne ide po planu. Ako se posle par nedelja ne „povuče“ uvećanje jetre i/ili slezine onda treba obaviti dodatna ispitivanja, pa možda i ovaj pregled. Većina dece se oporavi od mononukleoze bez komplikacija, pa je ultrazvučni pregled zaista izuzetno retko potreban.

Kada se radi o osipu valja znati da EB (Epstein Barrov) virus spada u grupu virusa koji mogu da daju ospu. Kod vašeg deteta je u pitanju klasična reakcija na antibiotik u sklopu infektivne mononukleoze! Kada se detetu da neki polusintetski penicilinski antibiotik (a to je baš amoksicilin), onda nastaje pomenuti osip. Ovo se dešava kod više od 80 odsto  dece! Zato to nije neobično, već se pre može reći da je očekivana reakcija. Nije lako prvih dana bolesti razlikovati infektivnu mononuleozu od obične angine, pa ne treba zameriti pedijatru koji je prepisao amoksicilin.

Ipak ne radi se o alergiji na penicilinske prepararate! U pitanju je idiosinkrazija – reakcija koja nije alergijska već je rezultat interreakcije virusa i antibiotika. Da je vaše dete dobilo neki prirodni (nesintetski) penicilinski lek (na primer Cliacil) ove reakcije ne bi bilo! To se dešava samo kod upotrebe polusintetskih penicilina (amoksicilin, ampicilin).

Zato nema razloga za brigu – osip će proći, a dete će moći normalno da uzima penicilinske antibiotike, naravno, ako zatreba, i uz kontrolu lekara!

Ass. dr Goran Vukomanović

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama