Prema novom izveštaju objavljenom u časopisu JAMA Ophthalmology, broj predškolske dece sa infekcijama oka uzrokovanih hemikalijama u tečnim praškovima za veš povećan je gotovo 32 puta između 2012. i 2015. godine. 

“Hemikalije, poput onih koje se mogu naći u tečnim deterdžentima za veš koji su spakovani u male kapsule, mogu izazvati čak i trajna oštećenja vida”, upozorava koautor studije R. Sterling Haring.  

Veruje se da je do većine infekcija došlo nakon što su deca stisnula paketiće, a dovoljno je vrlo malo deterdženta koji im može prsnuti u oko. Prema ovom izveštaju, oko 85 procenata slučajeva dogodilo se kod kuće. 

“Kapsule su gipke i deci je zabavno da se njima igraju. Neki ih doživaljavaju kao igračke, a neka deca čak misle i da su u pitanju slatkiši”, ističe doktor Haring i upozorava roditelje da prašak za veš čuvaju van domašaja dece.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama