U izveštaju Kancelarije za nacionalnu statistiku prikazan je veći nivo emocionalnih problema, hiperaktivnosti i lošeg ponašanja kod mladih ljudi koji provode mnogo vremena na veb stranicama kao što su Fejsbuk, Tviter i Pinterest. 

Utvrđeno je da je tokom 2012. i 2013. godine 56 odsto dece provelo do 3 sata na društvenim mrežama, dok je oko 8 odsto dece provelo više od tri sata u toku tipičnog školskog dana. 

Od 2012. do 2013. godine 1 u 10 devojčica (11 odsto), provela je više od tri sata na društvenim mrežama u poređenju sa samo 5 odsto dečaka. 

U izveštaju je uočena jasna povezanost između vremena provedenog na društvenim mrežama i ponašanja dece koje ukazuje na probleme mentalnog zdravlja. 

Kod one deca koja su provela više od tri sata na društvenim mrežama u toku školskog dana zabeležene su znatne poteškoće u napredovajnu za razliku od onih koji nisu koristili ili su provodili manje vremena na društvenim mrežama. 

"Od dece koja su provela više od tri sata na društvenim mrežama u toku normalnog školskog dana, kod 27 odsto njih zabeležen je visok ili vrlo visok stepen poteškoća", stoji u izveštaju. 

U izveštaju se ističe da su društveni mediji sveprisutna obeležja savremenog života, i da mogu da pruže znatan doprinos povezivanju s drugim ljudima i na taj način poboljšaju mentalno zdravlje dece. 

Ipak, dodaje se i da društvene mreže mogu da budu izvori poređenja u društvu, virtualnog zlostavljanja i izolacije, što često stvara suprotan efekat. 

Ostala istraživanja pokazala su vezu između vremena provedenog ispred ekrana (uključujući gledanje televizije, DVD-a i videa) i viših nivoa emocionalnog stresa, anksioznosti i depresije.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama