Postoji više oprečnih mišljenja stručnjaka o tome šta uzrokuje autizam i koji je najbolji način lečenja. Međutim, i stručnjaci i roditelji se slažu u jednom – rana dijagnostika ovog poremećaja je veoma značajna.

Rano otkrivanje autizma i rana intervencija veoma su bitni za dalji tok života jer se detetu pruža mogućnost sticanja određenih socijalnih veština i samostalnosti. 

Međutim, autizam nije jednostavno dijagnostikovati, jer ne postoje testovi krvi, genetički markeri, facijalne oznake ili druge karakteristike prisutne kod svih autističnih osoba. Dijagnoza je subjektivna, a često se zasniva na zapažanju određenih oblika ponašanja. 

Kada se najranije mogu primetiti znaci autizma?

Istraživanjima je utvrđeno da se kod neke dece znakovi autizma mogu prepoznati već do prve godine. Međutim, kako objašnjava terapeut Outm V. koji radi sa autističnom decom, to je sve individualno.

Koji su tipični znaci autizma?

Nijedno autistično dete nije isto. Postoji veoma veliki spektar različitog ponašanja kod dece sa autizmom, pa se ne može odrediti neka tipična karakteristika.

Kako prepoznati moguće znake autizma?

Iako ne postoji lista znakova koja će pokazati da dete sigurno ima autizam, stručnjaci organizacije "Autism Speaks" navode da ipak postoje neke karakteristike po kojima možete posumnjati da je dete autistično:

  • Dete se ne smeje i ne pokazuje nikakve druge reakcije sreće do šestog meseca ili kasnije.

  • Dete nema nikakve reakcije na zvukove ili facijalne ekspresije.

  • Nema "brbljanja" do 12. meseca.

  • Ne postoji gestikulacija (upiranje prstom, mahanje rukom pozdravnih poruka i sl.) do 12. meseca.

  • Dete ne progovara nijednu reč do 16 meseci.

  • Nema spontanih fraza od dve reči do 24. meseca.

  • Gubitak bilo koje jezičke ili socijalne veštine u bilo kom uzrastu.

Koji su oblici ponavljajućeg ponašanja karakteristični za autizam?

Postoji mnogo mogućih znakova i simptoma autizma, koji uključuju društvene i komunikacijske razlike u ponašanju.

"U ranom stadijumu autizma značajno je nekoliko etapa, naročito u govoru. Dete može da izbegava kontakt očima i da ima neobično držanje tela. Takođe, autistična deca imaju nepravilan hod (hodanje na prstima, hodanje gornjim delom stopala). Deca sa autizmom često fiksiraju jedan predmet istražujući svaki njegov aspekt. Većina autistične dece ponavlja jednu istu radnju bez ikakvog povoda (kretnje bez svrhe poput lupkanja rukama, vrtenja glavom, ljuljanje telom ili okretanje tanjira). Često izgledaju kao da su u svom svetu nesvesni svog okruženja", objašnjava terapeut Outm V.

Još jedna karakteristika autizma je i eholalija (stereotipno ponavljanje reči ili fraza druge osobe). Takođe, prisutna je preosetljivost na zvukove, svetlost, dodir i miris, ali i nedostatak empatije i nekontrolisanih pokreta.

Koji su znaci autizma u kasnijem uzrastu?

Prema podacima Američke akademije za pedijatriju, četvrtina dece sa autizmom izgleda kao da ima normalan razvoj sve do 18. meseca, nakon čega će:

Prestati da govori.

Prestati da maše.

Prestati da se odaziva na ime.

Prestati da se interesuje za svet oko sebe.

Ove promene mogu se dogoditi postepeno, ali i veoma naglo.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama