Kada je reč o deci, roditelji brinu zbog mnogo toga, ali je zdravlje pitanje koje je uvek iznad svih. Šta ukoliko primetite da vaš mališan već u ranom uzrastu čsto pati od migrena?

Migrene nisu samo glavobolje, napominju u fondu za istraživanje ovog stanja. Štaviše, one često uopšte ne podrazumevaju bol! Zbog njene specifičnosti, važno je dobro je razumeti migrenu - naročito ukoliko od nje pati dete.

Evo šta Fond za istraživanje migrene smatra važnim informacijama za sve roditelje:

1. Dečja migrena je veoma česta.

Deset odsto mališana školskog uzrasta pati od migrena. Pre puberteta, njih češće imaju dečaci, a kada je reč o pubertetlijama - tu po migrenama prednjače pripadnice nežnijeg pola.

2. Migrena je nasledna.

Ukoliko se roditelj bori s migrenom, velika je verovatnoća da će to biti slučaj i s njegovim detetom. Čak 90 procenata osoba koje pate od migrene imaju u porodici starijeg člana s istim problemom.

3. U detinjstvu, migrena se retko ili pogrešno dijagnostikuje.

Kod dece se često ne javlja bol, već mučnina, osetljivost na svetlost i vrtoglavica. Za ove simptome se veruje da ukazuju na druge dečje bolesti, pa pedijatri neretko ne primete da njihov mali pacijent pati od migrene.

4. Ponašanje deteta se može promeniti na početku migrene.

Ukoliko primetite da je vaše dete naglašeno pospano, neaktivno, lako se iznervira i doživljava nagle promene raspoloženja, moguće je da je reč o migreni na njenom samom početku. Ovi simptomi mogu biti praćeni gubitkom apetita ili snažnim napadima gladi. Takođe, tu su i osetljivost na svetlost, dodir ili miris.

5. Okidači za pojavu migrene može biti različiti.

Neki od najpoznatijih su: neredovan san, preskakanje obroka, dehidracija, stres, jaka svetlost, buka, snažni mirisi, promene vremena, fizička aktivnost, hormonske promene...

6. Deca koja pate od migrene imaju povišen rizik za druge zdravstvene probleme.

Stručnjaci su utvrdili da migrena povećava mogućnost za razvoj depresije, anksioznosti i poremećaje sna.

7. Rano lečenje može izazvati probleme. 

Ukoliko se izborite s dečjom migrenom, moguće je da će se ona, kada dete odraste, pojaviti u još težem obliku.

8. Migrenu i hroničnu glavobolju je moguće izlečiti.

Dete ne mora da pati. Postoji veći broj različtiih načina da mališan pobedi migrenu. Fond za istraživanje migrene preporučuje kombinovanje različitih metoda, recimo: kognitivnu bihevioralnu terapiju s konzumiranjem lekova. To, smatraju u ovoj instituciji, može ublažiti napade migrene i pomoći mališanima u danima kada se ona pojavi.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama