Prema njihovim rečima, negativno zaključivanje o sebi mnogo je gore od ostalih loših navika, poput grickanja noktiju, jer direktno napada detetovu ličnost i može da utiče na doživotno shvatanje samog sebe. Jer, nedostatak samopouzdanja, loše raspoloženje, depresija, otežano sklapanje prijateljstava i ljubavnih veza, loše ocene i neuspesi na poslu - samo su neke od štetnih posledica negativnih misli i rečenica koje upućuju na lošu sliku o sebi.

Stručnjaci upozoravaju roditelje da moraju da reaguju odmah i da naprave “plan akcije” kako bi pomogli detetu da prestane s lošom navikom.

Hvalite ih pred drugima. Ako čuju da prijateljima govorite da je sposobno ili dobro, naučiće da poštuju sebe. Kroz igru i smeh objasnite detetu da biste hteli da prestane sa samodestruktivnim komentarima. Ako ga čujete da govori da je glupo, odmah ga zaustavite i podsetite da treba pozitivno da misli. I na kraju, ako čuju vas da negativno govorite o sebi, ni oni ne mogu da budu mnogo drugačiji.

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama