Koliko god čudno zvučalo, konflikti između vaše dece ne moraju nužno da znače nesto loše. Iako verujemo da imate želju da ih prekinete u tome i zaustavite dalji rasplet nemilog događaja, nemojte, a evo i zašto:

Konflikti podstiču kreativnost

Kao i većina roditelja i vi želite da se vaša deca uvek slažu i da što manje ima bučnih, neprijatnih situacija. Međutim, dobra strana svađe je što podstiče decu na izlaganje svog mišljenja, argumentovanje svojih želja i stavova ali i osećanja koja nekada mogu biti povređena.

Jako je važno da od malih nogu nauče da na civilozovan način dođu do svog cilja, reše neki problem iako preko puta njih stoji osoba sa drugačijim stavom. To će predstavljati dobru podlogu za dalje sazrevanje i kvalitetnije međuljudske odnose kada porastu, bilo na ljubavnom bilo na poslovnom planu.

Kada sami rešavaju svoje sukobe postaju nezavisniji 

Kada su psiholozi u pitanju oni smatraju da se u sukob treba umešati onda kada preti dođe do fizičkog kontakta, međutim vi kao roditelj često ne želite da čekate taj momenat, i prekidate raspravu.

Naučite vašu decu da misle svojom glavom, da sami rešavaju probleme, jer dokle god ste vi tu za njih, rešavate njihove probleme i servirate im sve na tacni oni neće naučiti da se sami izbore sa tim, kao i da se nikada ne osamostale i postanu nezavisi ljudi.

Svađe ih pripremaju za veće društvo

Deci koja na vreme nauče da se raspravljaju, stanu iza svojih stavova i insistiraju na stvarima koje zaslužuju neće biti problem kada se nađu u većem društvu.

Roditelji deci čine medveđu uslugu time što ih drze ispod staklenog zvona, sklanjaju ih od svakog sukoba i rešavaju stvari umesto njih - jer sutra, kada odrastu oni neće umeti da se zauzmu za sebe ni na jednom polju. Zato je najbolji period da se ovlada veština međuljudskih odnosa upravo detinjstvo, a upravo brat ili sestra su pravi partneri za to.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama