Nikada nije previše rano da počnete da čitate svom detetu i upoznate ga sa jednim od najlepših životnih zadovoljstava. Kada napuni samo nekoliko dana, beba će da «odgovara» na vaš glas, osluškujući i posmatrajući šta se dešava oko nje. Kako biva starija, počeće da pušta određene glasove. Zato je čitanje važan podsticaj u razvoju njenog govora.

Ukoliko naučite mališana da voli knjige, pružićete mu osnovu za razvoj mnogih drugih veština. Na taj način se poboljšava njegova sposobnost komunikacije i konverzacije, a u školu će krenuti sa pozitivnim stavom prema knjigama. Istraživanja su pokazala da deca koja su odgajana uz knjige, nisu pokazivala samo bolje rezultate kada su jezičke sposobnosti u pitanju, već su bolje radila i testove iz matematike!

Izaberite prave knjige

Od izbora knjige zavisi koliko će dete da uživa u njoj. Mala deca vole knjige koje im privlače pažnju i koje mogu sa lakoćom da drže u rukama. Za njih su idealne tvrde slikovnice, takozvane pop-ups knjige (čijim otvaranjem strana se formiraju trodimenzionalne slike), potom slikovnice namenjene za vodu, živih boja, sa jasnim i krupnim slikama. Slikovnice sa kratkim, rimovanim pesmicama, oduševiće vašeg mališana koji je uzrasta od dve do tri godine. Stalno će tražiti da ih iznova ponavljate. Knjige koje sadrže malo teksta, ili su bez njega, predstavljaju dobar izbor, jer podstiču dete da razvija maštu - dok samo smišlja priče.

Nije na odmet da vam damo i jedan praktičan savet. Kada birate knjige, vodite računa da se i vama dopadaju! Naime, deca vole da čuju istu priču - uvek iznova. Tako ćete, najverovatnije, da čitate istu priču po sto puta!

Čitanje kao svakodnevna rutina

Bilo bi dobro da čitanje postane obavezan, veoma važan deo svakog vašeg dana. Idealno je ukoliko detetu čitate uveče, pred spavanje. To je vreme kada se tenzije spuste na minimum, vaše dnevne obaveze su iza vas, a dete je opušteno i raspoloženo da sluša. Međutim, ukoliko je suviše pospano uveče, pokušajte da uvedete popodnevno čitanje - nakon ručka, ili pred kupanje, ili dok dete sedi na noši. Naravno, to ne znači kako treba da mu čitate samo u tačno određeno vreme. Čitanje možete da upotrebite i kao način da smirite mališana kada se previše razigra, ili kao nagradu za dobro ponašanje. Lepo je kada dete samo počne da traži da mu se čita. Na vama je da se potrudite da mu budete na raspolaganju kad god ono to zatraži!

Zajedničko uživanje

Pronađite tiho mesto u kući, zagrlite vaše dete, isključite TV ili radio i zajedno uronite u svet kniga i maštanja. Veoma je važno da se bez ustručavanja i stida uživite u priču, jer vaše dete nije kritičar i beskrajno će uživati dok ga zasmejavate «ludirajući se». Možda će vam to izgledati pomalo «blesavo», ali dok mu budete pričali smešnim glasovima i imitirali životinje - dete će vas slušati sa najvećom pažnjom! Pričajte sporim, pevajućim glasom, kako biste oživeli priču i omogućili detetu da uživa u njoj.

Dok čitate, knjigu držite tako da dete vidi slike. Pokazujte slike koje prate priču. Kada primetite da je neka privukla detetovu pažnju,  zastanite i zajedno popričajte o njoj. Pokažite detetu poznate predmete u knjizi i prodiskutujte malo o njima. Time ćete mu pomoći da bolje razume smisao reči.  Ukoliko se u knjizi nalazi slika zeke, proširite priču i pričajte o zeki igrački sa kojom se svakodnevno igra. Tražite od njega da vam oponaša glasove životinja i da vam pokazuje određene likove ili predmete u knjizi.  Ukoliko to uradi tačno, pohvalite ga.

Neka deca su previše živahna. Njih je teško privoleti da mirno sede i slušaju. Zato je potrebno da čitanje knjiga uključuje i neku aktivnost. Izaberite knjige koje će da zadovolje detetovu nemirnu prirodu. Uostalom, postoje brojne knjige koje od deteta traže određenu aktivnost, čime se ono uključuje u priču i počinje da uživa u njoj, a da to ni ne primeti.

Posmatrajući vas kako čitate, dete će vrlo brzo naučiti kako da «barata» knjigama, kako da krene od početka i potom okreće strane, prateći razvoj priče. Ubrzo će i samo početi da učestvuje, lupkajući rukom po stranicama, ili hvatajući vas za ruku da stanete - ukoliko previše brzo čitate, ili ste neku stranu preskočili.

Bojana Jovanović

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama