Mališani ne mogu da biraju šta će da rade, jedu, gde da idu, što za njih može biti veoma frustrirajuće. Pošto im roditelji govore kako i šta treba i time ih kontrolišu, oni smatraju da se sve odvija po istom principu zbog toga i sami pokušavaju da steknu moć. To je razlog zbog kog često odbijaju hranu, da obuku određenu majicu, ne prihvataju savete... U njihovim glavicama mama je ta koja ima svu kontrolu i moć.

To često deluje kao bunt, ali ako mame i tate znaju da se postave u određenoj situaciji, sve će proći bez ljutnje i nezadovoljstva. Direktor njujorškog Centra za razvoj dece Koledža, Bernard dr Tovah Klajn, kaže da je važno da se deci omogući privid kontrole.

"Kada detetu obuvate cipele koje uvek odbija da nosi, počnite to na primer sa pitanjem da li želi prvo da obuje levu ili desnu? Tako će pomisliti da se ipak nešto pita, a ne da je sve po maminom. Važno je da se mališanima ponudi više opcija i da oni steknu bar minimalnu moć da odlučuju", kaže Klajnova.

Roditelji često guše dete svojom preteranom brigom, sklanjaju ga od svih potencijalnih problema, pa čak i obavljaju...

Posted by YuMama on Monday, April 7, 2014
Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama