"Ako želiš nešto za sebe onda se moraš staviti u poziciju da to sebi i obezbediš. Ne računaj da će iko to uraditi umesto tebe. Ovo je rečenica koju je moj otac uputio meni pre 20 godina i ujedno moja prva lekcija kao ženi", navodi Kristin Organ, pisac, autor i mama dečaka.

Tada sam, kao i svaka tinejdžerka, tražila ocu da mi kupi torbicu, par farmerki ili nešto slično. Njegov odgovor i dan danas pamtim: “Budi nezavisna, preuzmi kontrolu nad svojim životom i budi gospodar sopstvene sudbine”. Pored saveta, on je ovom rečenicom pokazao veru u mene, mladu ženu koja je u stanju da se osloni na sebe i bude vredna poštovanja.

Kao roditelji, imamo veliku odgovornost da prenosimo naše vrednosti na decu. Svakog dana se trudite da ih naučite nešto novo. Nije važno da li je to sitnica ili nešto jako bitno, važno je da je rutina učenja svakodnevna. Uz to i mi ćemo sebe podsetiti na vrednosti u koje verujemo, a možda ih nekad zanemarimo.

Uprkos činjenici da većina porodica spolja izgleda tradicionalno, muž radi, a žena je domaćica, uvek se trudite da vaša deca rastu u duhu rodne ravnopravnosti. Naročito ako imate sinove.

Svakako, nisu žene jedine na koje rodna neravnopravnost utiče. Zato je važno da se udruženo, kao porodica, borimo protiv predrasuda i stereotipa, kojima su deca još od malih nogu izložena.

Kao mame muške dece, svojim sinovima svakodnevno usađujte vrednosti kojih treba da budu svesni na svakom koraku.

Ovo su moji saveti njima o rodnoj ravnopravnosti: