Šta vaspitanje dece ne bi trebalo da podrazumeva?

Kažnjavanje

Kada postavite jasne granice i očekivanja, uspostavili ste temelje za razvoj samokontrole i samoregulacije kod deteta. Cilj vaspitanja jeste u usmeravanju deteta ka pravilnom ponašanju, a ne u kažnjavanju lošeg ponašanja. To ne znači da loše ponašanje može biti ignorisano. Ako se pravila krše, moraju postojati jasne konsekvence za to. Ono što je važno jeste da te konsekvence budu korišćene kao alati za popravljanje ponašanja, a ne kao izrazi roditeljskog besa i nestrpljenja.

Pokazivanje besa i ljutnje

Mali broj roditelja bi mogao reći da nikada nije izgubio strpljenje u trenutku dečije neposlušnosti i prkosa. Ipak, važno je uvek imati na umu da samo hladne glave možemo korigovati ponašanje dece.

Samo smireni možemo objasniti zašto smo se opredelili za određenu kaznu ili zabranu i šta se očekuje od deteta u budućnosti da bi određena greška bila ispravljena. Kada roditelji strpljivo obrazlažu svoje odluke, deca će lakše razumeti zašto je njihovo ponašanje bilo pogrešno, ali će i sve vreme imati na umu da to ne umanjuje ljubav roditelja prema njemu.

Kontrola

Postavljanje granica ne podrazumeva i onemogućavanje detetu da izrazi svoje mišljenje pa i da povremeno napravi poneku grešku. Deca će mnogo radije prihvatiti savet roditelja ukoliko su prethodno imali priliku da i sami izraze svoje viđenje. To će im omogućiti samopouzdanje u toku rasta i razvoja i olakšati spoznaju koje odluke su ispravne, a koje pogrešne.

Izvor: Verywell

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama