Postoji li mama na svetu koja se ne trudi da njeno dete po svaku cenu jede zdravo i da se, zahvaljujući kvalitetnoj ishrani, razvija i raste na pravi način?

Svaka mama susrela s podignutim nosićem i ljutitim izrazom lica svog mališana kada se na trpezarijskom stolu nađe boranija, grašak ili neko drugo povrće. Nije redak slučaj da oni prekrste ručice na grudima i odbijaju da jedu. Štaviše, ima dece koja će se rasplakati zato što su primorana da jedu zdravo i proći će sati pre nego što ih ubedimo.

Mame čiji su mališani zakleti neprijatelji mlevenog mesa, cvekle i supe, da deca ne bi ostala gladna, često će pokleknuti i dozvoliti im da jedu ono što oni žele – makar to bio vrlo nezdrav obrok.

Zato se postavlja pitanje koje muči roditelje širom sveta: kako naterati malog izbirljivca da jede ono što mu se posluži?

Nutricionisti preporučuju deset jednostavnih strategija koje će vam biti od velike pomoći u ostvarenju krajnjeg cilja: posmatranju vašeg mališana kako drži supenu kašiku i „čisti“ tanjir.

Tamara Sorak

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama