Veliki broj vrsta

Glavna sezona pečuraka je kasno leto i jesen. Danas se uzgaja dosta vrsta: šampinjoni, bukovače, lisičarke, šitake. Ima zaista mnogo varijanti.

Šampinjoni

Najčešće se koriste u ishrani dece. Postoje beli i smeđi, koji imaju jači miris. Prijatnog su i blagog ukusa, koji se intenzivira kuvanjem. Često se pripremaju sa drugim povrćem, a u kombinaciji sa krompirom, ili punjene sirom - Ideje za serviranje pečuraka
* Poslužite ih sa raznovrsnim povrćem ili sosom od povrća.
* Ispecite ih na roštilju i servirajte sa zelenom salatom i paradajzom.
* Dajte detetu pečurke u kombinaciji sa krem sirom.
* Za doručak napravite omlet sa šampinjonima i mocarelom.
* Narendajte ih preko paste, pice, ili u salatu.
* Pomešajte ih sa sitno seckanim belim lukom i majonezom, i time premažite tost
koriste se kao "apetizer", za poboljšanje apetita. Mogu i da se peku na roštilju.

Na raspolaganju su čitave godine, a u frižideru mogu da se čuvaju do pet dana u originalnom pakovanju, ili papirnoj kesi. U ishranu odojčadi se uvode posle navršenih šest meseci. U jednom obroku se može dati četiri do šest šampinjona, ili dve-tri kašike iseckanih.

Bukovače

Vrlo su ukusne, prijatnog mirisa. S obzirom da su bogate belančevinama, veoma su hranljive. Po hranljivosti su bliže zelenim mahunarkama nego mesu. Ove aromatične pečurke deluju antioksidantno i antialergijski.

Vrganji

Najpoznatije su šumske pečurke. Bogate su proteinima, nekim šećerima, mineralima i vitaminima, a koriste se za razna jela, priloge i salate. Sezona vrganja počinje krajem proleća i traje do kraja jeseni.

Šitake

U kineskoj i japanskoj medicini se nekoliko hiljada godina koriste u terapiji prehlade i gripa, a imunoglukan - izolovan iz njih, direktno utiče na stimulaciju imunog sistema.

Čuvanje i upotreba

Zbog visokog sadržaja vode, pečurke ne mogu dugo da stoje. U frižideru opstaju do pet dana. Za duže stajanje, treba ih blanširati i zamrznuti, ali za razliku od drugog povrća - pre ponovne upotrebe ih ne treba odmrzavati, već ih spremati zamrznute.

Pečurke se koriste sveže, sušene, konzervisane, marinirane. Dobro se kombinuju sa jelima od povrća, pastom i pirinčem, ali i sa mesnim jelima - dajući im specifičan ukus. Za to su zaslužna eterična ulja. Ona pečurkama daju svojstven ukus i miris, koje prilikom pripremanja treba sačuvati. Stoga začine treba koristiti umereno, da ne bi potisnuli njihov ukus.

Pečurke mogu da se koriste u toplim i hladnim jelima, jednostavno spremljene i servirane za ručak, večeru, ili užinu. Mogu da se dodaju čorbi, salati i sendvičima, ili da se koriste kao apetizer.

Prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama