Sasvim je normalno da bebe i mala deca prolaze kroz faze u kojima imaju problema sa spavanjem.

Naučno je dokazano da određena hrana utiče na to kako spavamo, pa namirnice koje mogu da konzumiraju i deca, možete da iskoristite i u dečjoj ishrani i tako pokušate da poboljšate njihov san.

Čaj od kamilice

Kamilica se od svih biljaka najduže koristi za umirenje i pomoć pri spavanju. Pre spavanja skuvajte detetu šoljicu čaja od kamilice, malo je zasladite šećerom ili medom (ako je dete starije od godinu), ostavite da se prohladi pa dajte mu pola sata pre spavanja.

Napomena: Kupujte čajeve koji su namenjeni samo deci.

Triptofan

Triptofan je aminokiselina koja uzrokuje pospanost, a najviše je ima u ćuretini. Nalazi se i u mleku, siru, orašastim plodovima, jajima i mahunarkama.

Stoga, neka popodnevna užina vašeg deteta sadrži neku od ovih namirnica.

Više ugljenih hidrata -  manje proteina

Ovo je magična kombinacija koja će detetu pomoći lakše zaspati i da se ne buditi tokom noći.

Ova kombinacija uključuje jabuke sa maslacem od kikirikija, krekere od celih zrna žitarica i sir, pecivo sa krem sirom ili žitarice i mleko.

Banane

Banane su bogate hormonima i mineralima koji podstiču san. Na prvom mestu tu su melatonin i serotonin koji pomažu da se smirimo i regulišu ciklus spavanja, a sadrže i magnezijum koji na prirodan način opušta mišiće.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama