Gotovo da nema deteta koje ne voli slatkiše, međutim upravo to može da bude veoma naporno roditeljima koji ne znaju na koji način da postave granice, a da, sa druge strane, ne skrivaju svuda po kući čokolade, bombone i ostale poslastice...

Važno je naučiti dete umerenosti, kako kasnije u životu ne bi imalo problema sa nezdravim navikama.

Koliko je slatkiša je dovoljno?

Slatkiše je u redu davati mališanima ponekad, ali nikako svakog dana. Sačuvajte to za posebne prilike i služite ih u malim porcijama. Veličina porcije za predškolca je nešto manja od polovine porcije za odrasle.

Ukoliko imate malo dete prava mera su: čokoladica, jedan ili dva keksića, ili mali sladoled u kornetu.

Kako da se ophodite kada su u pitanju slatkiši?

Trudite se da umesto slatkiša deci dajete neke malo zdravije namirnice koje mogu da budu alternativa. Možete da ispečete jabuku, prelijete je crnom čokoladom i po njoj pospete iseckani lešnik ili da napravite sladoled od sto posto prirodnog đusa.

Takođe, nemojte slatkiše koristiti kao nagradu ili kaznu. Na taj način slatkišima dajete poseban značaj, odnosno dajete im prednost u odnosu na ostala jela.

Naravno, podjednako je važno napomenuti da deca pre slatkiša treba da kroz jelo unesu dovoljno hranljivih materija. Šećer u slatkišima oslobađa insulin, zbog čega se povećava apetit. 

Postavite granice koliko slatkiša je dovoljno. Ukoliko dete traži još slatkiša, jednostavno odgovorite "Ne!"

Kupovina sa decom

Ukoliko u kupovinu idete sa svojim mališanom, budite spremni da ćete morati da kupite i neku grickalicu, slatku podrazumeva se. Trudite se da kupite nešto iole zdravo, kao i da u kupovinu idete nakon što je dete jelo. Birajte kase pored kojih nema slatkiša.

Deca su isuviše mala da bi znala šta smeju, a šta ne. To vam olakšava da sami izaberete nekoliko grickalica za koje znate da su dobre i da će se svideti vašem detetu. Neka dete izabere nešto od toga.

Takođe, ograničite broj slatkiša i grickalica koje imate kod kuće, tačnije nemojte kupovati sve i svašta. 

Koje su zdrave alternative za slatkiše?

Sveže ili suvo voće, kao što su kajsije, grožđe i jabuke.

Nezaslađeni jogurt pomešan sa kašikom džema, svežeg voća ili meda.

Šejkovi napravljeni od nemasnog mleka ili jogurta i zaleđenog voća.

Krekeri ili keksići sa kikiriki puterom, crnom čokoladom ili nemasnim sirom.

Smrznuti jogurt sa borovnicama i orašastim plodovima.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama