Isključivo dojenje najbolja je ishrana deteta od rođenja do šestog meseca života. Nakon toga, potrebno je uz majčino mleko postepeno dodavati i drugu hranu kako bi dete pravilno raslo i razvijalo se, savetuju lekari Doma zdravlja u Novom Sadu.

Dohranjivanje prvo počinje sa cerealijama (pirinač), zatim se uvodi povrće, supe od mesa, te voćne kaše i sokići.

Postoje, ipak, određena pravila o kojima treba voditi računa kad se u bebin jelovnik uvodi nemlečna ishrana:

1. Nove namirnice trebalo bi davati uvek u jutarnjim časovima da bi se do večeri mogla uočiti eventualna alergijska reakcija (osip po koži, proliv, povraćanje) i da bi se kontaktirao pedijatar.

2. Uvodite nove namirnice postepeno - jednu po jednu, da bi se beba navikla na novi ukus.

3. Napravite razmak od 4 do 5 dana između uvođenja nove vrste hrane kako bi mogli uočiti eventualne alergijske reakcije.

4. U početku ponudite bebi male količine hrane (1-2 kašičice) i polako povećajte količinu (15-30 kašičica) i neka navikavanje na novu namirnicu traje između tri i pet dana.

5. Hrana mora biti sveže skuvana, u početku pasirana, gnječena, a zatim sitno seckana.

6. U hranu za bebe ne stavljajte so i šećer, i nemojte je razblaživati vodom, jer dete treba da oseti prirodan ukus hrane.

7. Kašice se daju kašičicom, a tečna hrana iz čaše.

8. Ako beba ne uzima dovoljno mleka, dodajte ga u kašice od žitarica, povrća, voća, jer količina mleka koju beba uzima u prvoj godini ne sme biti manja od 500 ml dnevno.

9. Ukupnu dnevnu količinu hrane rasporedite u više manjih obroka i u kraćim vremenskim intervalima.

10. Bebu ne treba hraniti kad okreće glavu i odbija hranu, ona treba da uživa u obroku.

11. Poželjno je da dete jede za stolom sa članovima porodice.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama