Izvešta Svetske zdravstvene organizacije predviđa da će do 2030. godine depresija biti vodeći uzrok svih bolesti širom sveta.

Mnogo će truda i efektivnog rada biti potrebno kako bi različiti mentalni poremećaji bili izbegnuti i kako bi se manifestovali u što manjem broju u narednim gneracijama. Iz tog razloga potrebno je da mi, roditelji, učitelji i pojedinci kojima je prosto stalo, naučimo neke osnovne veštine koje mogu da pomognu našoj deci da rade na sebi i da budu dobro.

Jedna od jednostavnih metoda koja može da se pronađe na 'GoZen' sajtu koji su pokrenuli stručnjaci dečje psihoterapije, a koji se bavi vežbama za jačanje mentalnog zdravlja, je i takozvana 'Salveta za mentalno zdravlje'. Postoji više vežbi za koje je potrebna samo papirna salveta i hemijska olovka, a mi vam predstavljamo jednu od njih. 

Prvi korak

Izdvojte pet vaših dobrih osobina, pet vaših 'snaga' koje koristite prilikom rešavanja problema. Neka uz vašu pomoć isto učini i vaše dete. Pomozite mu da otkrije svoje osobine, i da izdvoji one koje su njegova snaga. 

Drugi korak

Opcrtajte vašu i šaku vašeg deteta na salveti ili parčetu papira. Na svaki prst napišite jednu od snaga. 

Treći korak

Smislite neku situaciju, neki problem, u kome bi se moglo naći vaše dete. Problem može biti vezan npr. za učenje ili odnose sa drugarima. Kada mu predstavite situaciju recite mu da izabere prst odnosno snagu uz pomoć koje bi rešio problem. Učinite isto i kada se desi realna situacija.

Ovo istraživanje ima jasan cilj: identifikovanje i upotreba jakih karakternih osobina za rešavanje problema učiniće život vašeg mališana uspešnijim. Vaše dete spremno će se suočavati sa izazovima svesno svojih snaga, a ovakav životni stav uticaće i na bolje postignuće u školi, ali i kansije u daljem obrazovanju.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama