3. Upoznajte dete sa različitim muzičkim pravcima

Zajedno sa detetom slušajte džez, klasičnu i elektronsku muziku, rokenrol, "afričku" muziku, rep, hip hop... mala deca su otvorena za sve moguće vrste muzike. Uostalom, slušanje različitih muzičkih stilova, raznih izvođača i Đuskajte sa detetom
Deca obožavaju da igraju. „Odvrnite“ radio, pustite nešto veselo, što prosto tera na pokret. Vaš mališan će biti oduševljen da pleše zajedno sa vama.
kompozitora omogućava da se kreira stimulativna muzička sredina za dete. Što ga pre upoznate sa različitim muzičkim pravcima, tim bolje. Jer, kada napuni osam, devet godina, dete će odabrati ono što mu se najviše sviđa, a ako nije "usmeravano“, često se ograničava na jedan muzički pravac.

4. Vodite dete na koncerte

Ima mnogo domaćih grupa i izvođača koji sviraju muziku kakvu deca obožavaju. Razmislite o tome da vaše dete povedete na neki koncert, naročito kada se održava na otvorenom. Ne samo da će uživati u muzici, već će biti ushićeno atmosferom koja vlada na koncertima. Nedavno je naš muzičar Slobodan Trkulja, priznat i u svetu, pokrenuo seriju koncerata pod nazivom "Koncerti za bebe i decu", na kojima se pokazalo da najmlađi uživaju u ovakvim Organizujte mini nastupe
Pozovite bake, deke, tetke, ujake i ostalu rodbinu, i pustite dete da im predstavi pesme koje je naučilo. Može čak i da „svira“ uz pomoć kuhinjskog pribora (varjača, šerpa i slično).
događajima.

5. Upišite dete u neku muzičku školicu

Danas postoje brojne muzičke školice za mališane, a jedna od njih je Mala škola rokenrola, koju na Voždovcu drži Željko Savić, bivši gitarista Bijelog dugmeta. Najmlađi polaznici, koji uče da sviraju, imaju šest godina. Cilj je pre svega da "osete" rokenrol atmosferu i zavole taj muzički pravac.
I za kraj, važno je da u kući ne bude stalno tišina, da se „u pozadini“ često čuje neka muzika. Kako kaže Darko Rundek: "Ma, pusti da ti sviram, duša gine od tišine, i ne boj se buke, to što svira - to su ruke...“.


Manja Perić Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama