Koliko porodica utiče na izbor sporta?

Deca svoje stavove nesvesno formiraju pod uticajem porodice. Odnosno, ako mališan provodi vikende sa ocem na klizanju, fudbalu, vožnji biciklom... on će da zavoli navedene Prema studijama koje su rađene pre tri godine, čak 79 odsto dece je samo izabralo sport, njih 11,7 odsto je reklo da je to učinilo pod uticajem roditelja, dok je uticaj ostalih bio zanemarljiv.aktivnosti, vezujući ih kako za prijatna osećanja i druženje, tako i shvatajući ih kao lepu naviku posle koje se dobro oseća.

Dakle, iako tata nije rekao da mora da voli,  recimo, vožnju bicikla, dete je to zavolelo, a njegovo mišljenje je, zapravo, nastalo pod uticajem roditelja.

Da li je moje dete spremno za sport?

Decu predškolskog uzrasta karakteriše nizak nivo pažnje, koja je ograničena i po obimu, i po trajanju, potom slaba koncentracija, mali kapacitet memorije, nedostatak konkretnog mišljenja.

Sa polaskom u školu, deca počinju sebe da porede sa drugima, i to u svim aktivnostima - ko će brže, bolje, jače. Kako napreduju kroz osnovnu školu, postaju sposobnija da se koncentrišu na duži period, povećava im se obim pažnje, pamćenja, brzina obrade informacija i odlučivanja.

Istraživanja pokazuju da deca mlađa od sedam godina učestvuju u timskim igrama i sportovima često potpuno nesvesna šta njihovi saigrači i članovi drugog tima rade - jedino su zainteresovana za loptu i same sebe. Kada deca u veoma ranom uzrastu učestvuju u takmičenjima, naročito ako ona nisu usklađena sa uzrastnim mogućnostima dece, ili su loše vođena (po modelu sporta odraslih), ili su izložena velikom pritisku da pobeđuju i nerealnim očekivanjima, stalnom procenjivanju roditelja, trenera ili vršnjaka - ona postaju frustrirana i pod visokim stresom, smanjuje im se samopoštovanje, povećava osećaj bezvrednosti. Sve to dovodi do "sagorevanja", gubljenja interesovanja i napuštanja sporta.

Tek u uzrastu od 10 do 12 godina, deca mogu zrelo da shvate takmičarski proces, da razumeju tuđa gledišta, svoju ulogu i grupnu perspektivu.