Nije neuobičajeno da ćete, ukoliko deci između četiri i deset godina prepustite sama da obrišu guzu, na gaćicama pronaći tragove kake. U ranijem uzrastu, ovaj zadatak uglavnom obavljaju mame.

Kako biste mališane naučili da što bolje obrišu svoju guzu, ali i kako biste uštedeli toalet papir i samim tim novac, pedijatrica Monika Vonakot predlaže da deci date dva listića toalet papira i pokažete im gde treba da brišu - oko guze i unazad (pravac brisanja posebno je važno dobro objasniti devojčicama, kako bi se sprečile infekcije urinarnog trakta). Potom, zajedno pogledajte toalet papir. Ukoliko na njemu postoje tragovi kake, bacite ga zajedno u wc šolju i uzmite još dva listića, pa ponovite prethodni postupak. Ukoliko ste to uradili pet puta i još uvek postoji kaka, pustite vodu (kako ne bi došlo do zapušenja) i nastavite sve dok ne vidite beli listić toalet papira.

“Kada sam učila svoju decu da sama obrišu guzu, obično sam pravila smešne grimase dok im objašnjavam (recimo, faca gađenja ako na papiru vidite kaku). Deca se tome obično smeju i ne doživljavaju ceo proces kao nešto strašno”, objašnjava doktorka Vonakot koja je i sama mama, a vodi i svoj blog na kome odgovara na najčešće roditeljske dileme.

Imajte na umu da mnogi mališani ne umeju sami da obrišu guzu do pete godine. U početku, dozvolite deci da sama, bez vašeg nadgledanja, odrade zadatak, a zatim dođite u “kontrolu”. Osim toga, u početku očekujte puno kake svuda okolo, to je sasvim normalno. 

Kada vaše dete nauči i kada je dovoljno staro da samo obriše guzu, potrudite se da to i ostane njegova odgovornost. Ukoliko se dogodi da primetite braonkaste tragove na donjem vešu, upozorite dete. Ako se ta praksa nastavi, nije loše da detetu date njegove gaćice i zatražite da pokuša da samo skine kaku, pre nego što gaćice stavite u veš mašinu. Primetićete kako će vrlo brzo nakon toga naučiti da svoju guzu obrišu savršeno dobro.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama