Kosa vaše devojčice je osetljiva i trebalo bi da obratite pažnju prilikom njene nege.

Prvo i osnovno pravilo je da kosu nikada ne brišete snažno nakon pranja (kosa se sastoji iz kutikula poređanih jedan preko drugog, koji tako slojeviti zadržavaju vlagu, a snažno tretiranje kose ih otvara, te to rezultira gubitkom vlage, ali i suvom i lomljivom kosom).

Evo još nekoliko važnih saveta o pravilnoj nezi prirodne kose:

Izbegavajte hemikalije

Glava vašeg deteta se još razvija, te ne bi trebalo izlagati je grubim hemikalijama, jer one mogu dovesti do opekotina, a nekada mogu dovesti i do nepopravljive štete. Vaše dete će vrlo verovatno završiti sa slabom i retkom kosom.

Održavajte glavu zdravom

Zdrava glava znači i zdrava kosa, te koristite uglavnom vodu i kombinaciju ulja za kosu i ši butera kako biste zadržali vlažnost.

Održavajte kosu deteta hidriranom

Ovo možete postići putem redovnih tretmana, hranjenjem kose kombinacijom vode i balzama (da bi se hidrirala i ishranila), a potom je zatvorite kombinacijom ulja za kosu i ši butera.

Izbegavajte previše čvrste pletenice

Pletenice imaju praktično zaštitnu ulogu, jer krajevi kose tako nisu izloženi elementima koji ih isušuju i lome. Ključ je u tome da ih ne zategnete previše, niti da ih pravite na ivicama, da ne biste izazvali opadanje kose. 


Foto: Shutterstock

Odaberite proizvode specijalno namenjene deci

Dečja glava je veoma osetljiva i još se razvija, te je sklona kožnim stanjima poput ekcema. Iz tog razloga je važno koristiti proizvode koji ne sadrže parabene, sulfate, minerala ulja ni natrijum. Ukoliko i sami održavate prirodnu kosu, ne predlaže se upotreba istih proizvoda, jer proizvodi za odrasle mogu sadržati sastojke u količini koja ne odgovara razvoju detetove kože i glave.

Koristite prirodne sastojke

Proizvodi koji sadrže zeleni čaj i ulja poput kokosovog, arganovog ili maslinovog su uvek najbolji izbor.

Saveti za rast kose

- Budite sigurni da kosicu tretirate dublje makar jednom mesečno, jer dubinska regeneracija daje dodatnu vlagu kosi.

- Nikad nemojte nasilno brisati kosu nakon pranja, već nežno odstranite višak tečnosti pomoću peškira.

- Zadržite vlagu koristeći kombinacju prirodnih ulja poput kokosovog, argaovog sa ši buterom.

- Koristite prste da odmrsite kosu i stilizujete frizuru umesto korišćenja fena.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama