Strah od lekara je vrlo čest kod predškolaca, a put ka bolnici može biti jednako stresan i za mamu i za tatu.

Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Mičigenu u kojoj je učestvovalo 726 mališana od dve do pet godina, polovina se plašila lekara.

"Redovni pregledi su ključni u detinjstvu, ne samo iz preventivnih razloga, poput vakcinacije, već i da bi roditelji imali mogućnost da razgovaraju o svojim brigama sa pedijatrom", istakla je kodirektorka studije Sara Klark.

Strah od primanja injekcija (66 posto) i strah od stranaca (43 posto) bili su glavni razlozi sraha dvogodišnjaka i trogodišnjaka. Strah od injekcije je i kod mališana od 4 i 5 godina takođe bio najčešći (89 posto), uz strah od stranaca (14 posto), ali i strah od loših uspomena kada su bili bolesni (13 posto).

Dečja uznemirenost je zarazna. Neki roditelji su rekli kako su mnogo puta izbegli da pričaju o zdravstvenim brigama, jer su deca bila previše uznemirena tokom posete doktoru. Mnogi su odlagali vakcinaciju, a neki su odustajali od posete lekaru zbog dečjeg straha.

Prema rečima roditelja, najveći izvor straha je fobija od igle, što je vrlo nezgodno kod male dece, jer je njima vakcinacija češće neophodna. Njihov strah se pogoršava ukoliko uoče roditeljevu nervozu, te je tada još teže smiriti dete tokom posete.

U prethodno spomenutoj studiji se roditeljima predlaže da se obrate svom lekaru za savete kako da umanje strah kod mališana. Metode uključuju roditeljske zagrljaje, skretanje pažnje uz pesmu, video, pa čak i kašljanje u trenutku dok mu se daje injekcija.

Ukoliko detetu govorite pred vakcinaciju da neće biti ubadanja, ili mu pak pričate kako ih neće boleti, samo ćete još više pojačati strah od lekara.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama