'Budi dobar ili dobra i dobićeš darove od Deda Mraza!' Koliko puta ste u životu čuli ovu rečenicu?

Fenomen debeljuškastog, dobroćudnog dekice koji leti sankama i deli deci poklone seže još u 19. vek. 

Mnogim roditelji širom sveta deci od govore Deda Mraz postoji, a dečja mašta rado prigrli takvu lepu priču. Međutim, tokom odrastanja neminovno dolazi trenutak u kojem dete počinje sumnjati i u kada ćemo mu reći da Deda Mraz zapravo ne postoji.

Sa druge strane neki roditelji smatraju da deci ne treba raspršivati iluzije, nego im jednostavno ostaviti da sami zaključe šta je istina, a šta ne, odnosno da tumače postojanje Deda Mraza kako god žele.

Istraživanje psihološkinje Žakline Vuli sa Univerziteta Teksas pokazala je da oko 70 posto trogodišnjaka veruje u Deda Mraza. S obzirom na to da petogodišnjaci bolje razumeju smisao darivanja i praznične čarolije, ne čudi podatak da njih čak 83 posto veruje u njega, dok taj postotak počinje opadati u sedmoj godini. Dok se pokazalo da tek 30 posto devetogodišnjaka veruje u novogodišnju čaroliju.

Iz tog razloga, stručnjaci kažu kako je deci nepostojanje Deda Mraza najbolje priznati između 7. i 9. godine života.

Stručnjaci se slažu da je najbolje i najbezbolnije istinu saopštiti deci onda kada sama pitaju jer to znači i da su spremna da je prihvate. Dete koje nije spremno, ionako će ignorisati vaše objašnjenje.

Foto:Shutterstock

Roditelji štite decu od odrastanja

Prema britanskom istraživanju, većina dece prestane verovati u Deda Mraza do šeste godine, ali se i dalje pretvaraju kako bi usrećili roditelje. Glume čak i iznenađenje kako ne bi razočarali roditelje koji ih uporno uveravaju u ovu priču jer ih žele što duže zaštititi od odrastanja.

Deca danas na internetu saznaju istinu 

Internet je kriv za sve, tvrde stručnjaci. Sve češće deca saznaju istinu o omiljenom Dekici guglajući. Deca žele odrasti što pre, a nove tehnologije im to i omogućuju. Većini dece čaroliju pokvare stariji braća i sestre, a čak 96 posto roditelja srećno je što deca veruju u Deda Mraza.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama