6. Presvucite ponekad dete na mestu sa kojeg može da vidi nošu ili WC šolju.

Pa makar to značilo ispred vrata kupatila. Konačno, vaše dete će samo poželeti da isproba nošu. Dopustite mu da prođe kroz celu proceduru obavljanja nužde na noši ili WC šolji (naravno, sa odgovarajućim dodatkom za decu), bez obzira hoće li je zaista i obaviti.

7. Kada vaše dete jednom bude imalo suve pelene, i kada počne da pita za nošu, ispričajte mu o tome kakav je osećaj u stomaku kada hoće da piški ili kaki.

Iz očitih razloga, biće vam teško da "uhvatite" pravi trenutak za tu priču dok vaše dete mokri. Ali, to ćete lakše uspeti nakon što dete kaki. Porazgovarajte sa njim o osećaju u trbuhu - da li je napet, da li boli... Važno je pomoći mu da shvati razliku između osećaja pre nužde i posle nje. Recite mu da želite da vam "signalizira" kako se oseća. Dete treba da nauči da kaže kada se ne oseća dobro.

8. Nemojte pretpostaviti da je vaše dete spremno na potpuno odvikavanje od pelena samo zato što je nekoliko puta uspelo da piški ili kaki na noši.

Ne zaboravite da odlazak u kupatilo znači prekinuti ono što se do tada radilo, a nekim roditeljima to nije baš po volji. Ponekad čak znaju i da besne što se boravak u kupatilu oduži. Ali, imajte na umu kako vaše dete razmišlja... moralo je da prestane sa igrom, da bi radilo - šta? Da bi bilo u kupatilu gde nema igračaka! Biće potrebno puno prakse dok dete shvati da dva minuta ne traju večno i da ono što je pre toga radilo nije toliko važno da ne može kasnije da se nastavi.  

9. Pazite na situacije u kojima dete možete da "dovedete do "neuspeha".

Pokušajte uvek, kao roditelj, da mališanu pomognete da nešto uspešno uradi. Uostalom, celog života će se suočavati sa nekim neuspesima. Na primer, odluka da vašu devojčicu odvedete u park u pantalonicama, ali bez pelena - nije tako dobra ideja. Ona se verovatno neće setiti da kaže kako mora da obavi nuždu i upiškiće se u pantalone. 

10. Pričekajte dok vaše dete samo ne počne da pita za kupatilo.

Vaše će dete samo da odluči kada je spremno za odvikavanje od pelena. Sačekajte do tog trenutka i ne opterećujte se čije je dete u tome već uspelo. Na kraju krajeva, pelene će jednom da "prođu", pa će vam se činiti dalekim, kao i prva godina bebinog života.

Postoji još jedna važna stvar koju roditelji moraju da znaju ukoliko  veći deo dana ostavljaju dete nekome na čuvanje. Verovatno će uspeh odvikavanja od pelena da bude isti - bez obzira da li se to dešava kod kuće, ili na drugom mestu. Mada mališani sa upotrebom noše obično pre počnu kod kuće. Ne zato što osoba koja brine o detetu loše obavlja svoj posao, nego zato što dete nema puno vremena - jer se igra. 

Zapamtite da je nošenje pelena deo detetovog života. Taj period će  uskoro da prođe, a vi ćete se zapitati šta se dogodilo sa vašom malom bebom - kako je tako brzo porasla?

Zato je vreme da se opustite i počnete da cenite i one "male" trenutke života koji delite sa vašim detetom.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama