Iako se često nalaze u setu posteljine za krevetac, jastuci se ne preporučuju za decu mlađu od dve godine. Razlog je to što tako mala deca lako mogu da se uguše ukoliko ga koriste, piše pedijatar Džudit Ovens za roditeljski portal BabyCenter.com.

Ni starijoj deci jastuk nije neophodan. Roditelji često misle da će sa jastukom njihovom detetu biti udobnije, ne shvatajući da je detetu jednako dobro i bez njega.

Pošto dete svakako jednom mora početi da spava na jastuku, najbolje vreme da počne je onda kada iz kreveca pređe u veliki krevet. Ali ukoliko mislite da je detetu jastuk potreban dok i dok još spava u krevecu, preporučuje se da izaberete neki manji (veličine jastuka za putovanja) i tvrd.

Treba izbegavati perjane jastuke jer su često premekani i mogu biti izazivači alergija. Takođe, mekani perjani jastuk lako može da uguši dete ukoliko mu glava utone duboko u njega u toku sna.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama