Pitanja oko sigurnosti dečjih auto-sedišta su vrlo važna i uvek aktuelna tema za mnoge roditelje. Do kog uzrasta dete treba da koristi buster sedište? Koliko visoko treba da bude sedište? Koliko čvrsto treba vezati decu? Ovo su samo neka od pitanja koja muče mnoge mame i tate...

Upravo iz tog razloga je fotografija koju je mama Rejčel Meknamare objavila na svom Fejsbuk profilu postala vrlo viralna. 

"Nakon što ste zavezali svoje dete u auto-sedištu, zapitajte se, da li biste mogli da ga ovako okrećete? Pojas zato mora biti pravilno pričvršćen i postavljen da biste mogli da prođete ovaj test”, napisala je Rejčel pored fotografije koja je podeljena gotovo 50 hiljada puta.

Naime, ova mama je dala nekoliko saveta koji su mnogim roditeljima otvorili oči kada je u pitanju sigurnost mališana u automobilima. 

“Prvo, moram da napomenem da sam ovo pre svega uradila kako bih proverila sigurnost svog deteta, ne kažem da bi roditelji trebalo isto da čine pre svake vožnje. Mislim da ovo vizualno veoma dobro pokazuje u kakvim bi situacijama moglo da se nađe dete u slučaju nesreće. I to u mnogo većoj meri. 

After strapping your child into their car seat, ask yourself if you'd be comfortable flipping it upside down. Remember...

Posted by Rachel McNamara on Friday, March 17, 2017

Drugo, u većini slučajeva preporučuje se vožnja deteta do druge godine starosti okrenutog prema nazad (mada postoje izuzeci), a pojas bi u tom slučaju trebalo da bude vezan tačno preko ili malo ispod ramena, a kod sedišta koja gledaju prema napred, takođe preko ramena ili malo iznad njega. Svakako, uvek proverite ručno sedište pre nego što upalite automobil i krenete.

Treće, uradite “prstohvat” test - između deteta i pojasa bi trebalo da stanu samo vaša dva prsta.  

Uvek koristite metalnu kuku ILI pojas, nikako i jedno i drugo. 

Deca do druge godine bi morala da se voze okrenuta prema nazad, mada, prema mom mišljenju možda i duže od dve godine, sve dok mogu. Ta auto-sedišta su dovoljno fleksibilna, te ima puno mesta za nogice, a puno znači za njihovu sigurnost u slučaju nesreće.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama