Ako vaš mališan ima problema da se navikne na nošu, ne brinite, jer je to sasvim normalno. U proseku, deca odbace pelene između druge i četvrte godine, a uglavnom su devojčice te koje pre savladaju piškenje u nošu. 

To je, inače, dobro, zato što su devojčice - koje provedu više vremena u punoj peleni - sklone infekcijama bešike, pa je bolje da što pre prestanu sa njihovim nošenjem.

Pitanje koje uglavnom muči roditelje je da li bi dečaci trebalo da najpre sede na noši ili da odmah piške u stojećem položaju.

Doktorka Ari Braun predlaže da je noša bolji izbor, pre svega jer će kupatilo ostati čistije, a dečaci će svakako morati da nauče da sede na noši. Da bi stajali, potrebno je da da imaju razvijenu koordinaciju. Osim toga, treba i da se odupru iskušenju da svoje telo posmatraju kao vodeni pištolj, a na noši će lakše naučiti da kontrolišu mlaz. 

U svetu postoje nalepnice u raznim oblicima, koje roditelji lepe u wc šolju, a koje olakšavaju dečacima da brže nauče gde treba da "ciljaju".

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama