Kako postoji mogućnost da bakterije i virusi slučajno dođu do flašice prilikom pripreme mleka, od velikog značaja je da roditelji u vreme pandemije koronavirusa, dodatno vode računa o njenom održavanju. 

Kako da pripremam obroke za bebu za vreme pandemije koronavirusa?

Najvažniji saveti su:

1. Pre pravljenja adaptiranog mleka, uvek temeljno operite ruke sapunom i toplom vodom.

2. Detaljno operite flašice i sterilišite ih nakon svake upotrebe.

3. Mlečnu formulu uvek pripremajte prema uputstvu na pakovanju.


Ishrana beba za vreme pandemije koronavirusa, Foto: Shutterstock

Da li se koronavirus uništava u ključaloj vodi?

Kako još uvek ne znamo mnogo o virusu korona, ne možemo dobiti pouzdane informacije. Većina ostalih virusa gubi svoju snagu u ključaloj vodi. Za dodatnu zaštitu od virusa, čistite delove pumpice i perite flašicu redovno.Da li se koronavirus prenosi dojenjem?
Iako za sada ne može sa sigurnošću da se potvrdi da li se virus korona prenosi putem majčinog mleka, studije do sada sprovedene na virusu COVID-19, ali i na drugim koronavirusima, pokazale su da u mleku nije prisutan i da se ne prenosi.

Virus se zadržava na bakru oko četiri sata, na kartonu 24 sata, na plastici i čeliku između 48 i 72 sata.

Šta ukoliko majka ima simptome bolesti?

Pored toga što je neophodno da pre i nakon kontakta sa detetom peru ruke, mame koje imaju neke od simptoma virusa korona, bi trebalo da uvek nose masku kada su u blizini bebe, kao i da dezinfikuju sve kontaminirane površine.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama