Bebe imaju daleko manju verovatnoću da će patiti od alergija i astme ukoliko su u prvoj godini života izložene bakterijama i alergenima bubašvaba, mačaka i glodara, smatraju naučnici. Ovaj rezultat je iznenadio i stručnjake koji su sproveli ovo zanimljivo istraživanje.

„Ono što smo zaključili je veoma iznenađujuće i kontradiktorno našim očekivanjima“, objasnio je koautor studije dr Robert Vud, šef Odeljenja za alergije i imunologiju u Dečjem centru „Džons Hopkins“ u Baltimoru. „Ispostavilo se da je rezultat potpuno suprotan od očekivanog – što ste više izloženi tim trima alergenima, manja je verovatnoća da ćete patiti od alergije ili teškog disanja.“

Mališani koji su učestvovali u ovom istraživanju i koji su odrastali u domovima punim alergena i bakterija u 41 odsto slučajeva nemaju alergije i astmatično šištanje, dok je samo 8 odsto njih imalo ove zdravstvene probleme.

Ovo istraživanje još jednom je potvrdilo tzv. hipotezu o higijeni, po kojoj deca razvijaju alergije jer njihova tela nemaju priliku da izgrade imunitet i prikladno odgovore na alergene, kako je istakao alergolog i imunolog dr Tod Mar, koji je na čelu Odeljka za alergije i imunologiju Američke pedijatrijske akademije.

„Izgleda da okruženje igra veliku ulogu i da, ukoliko je ono suviše čisto, detetov imuni sistem neće biti stimulisan“, objasnio je dr Mar.

Naravno, to ne znači da ne treba održavati higijenu doma.

„Ne možemo iskoristiti ovu informaciju kako bismo pružili savet“, naglasio je Vud i istakao da ne bi trebalo namerno zagađivati kuću ili stan kako bi dete izgradilo imunitet.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama