Primena lekova
Za lakše i srednje teške forme, delotvoran je novi lek pimekrolimus, iz grupe imunostimulatora. To je relativno nova vrsta lekova, koji deluju na sam imuni odgovor, menjajući ga složenim hemijskim reakcijama, tako da on ne dovodi do alergijske reakcije. Za sada nisu zapažena neželjena dejstva ovih medikamenata, a korist je velika. Pimekrolimus deluje na sve simptome bolesti, uključujući i svrab. Odojčadi starijoj od tri meseca, aplikuje se u vidu Inficirani ekcem mora da se leči antibioticima, prema preporuci lekara, a za kupanje treba koristiti blag rastvor hipermanganakreme dva puta dnevno. Dužinu terapije propisuje lekar.

Inficirani ekcem mora da se leči antibioticima, prema preporuci lekara, a za kupanje treba koristiti blag rastvor hipermangana. I ovde važi pravilo o ishrani. Ali, s obzirom da se često radi o mlađoj odojčadi, koja se još uvek hrani samo mlekom - savetuje se isključivo dojenje, ili hranjenje neprokuvanim majčinim mlekom do uzrasta od šest meseci, odnosno hipoalergijskom mlečnom formulom prema savetu lekara. Ako se ekcem javi kod isključivo dojene bebe, eliminacionu dijetu treba da primenjuje majka.

Atopijski dermatitis ima faze poboljšanja i pogoršanja. Da bi se pogoršanje što je moguće više odložilo, korisno je da se za negu upotrebljavaju hranljive kreme sa linolnom kiselinom. Ona je, inače, osnovni sastojak kožne barijere i sprečava isušivanje kože. Ponekad prija i promena klime (na primer, boravak na moru).

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama