4. Koristite "čist" deterdžent za rublje

Poželjno je da deterdžent kojim perete bebine stvari bude bez jakih mirisa, veštačkih boja, fosfata, hlora, izbeljivača, amonijaka i mnogih drugih opasnih hemikalija. Koristite "ekološke" deterdžente ili se, jednostavno, odlučite za običnu sodu bikarbonu da biste oprali odeću vaše bebe.

5. Pratite unos hrane vaše bebe

Iznenadna pojava ekcema kod bebe može da bude reakcija na hranu koju ona direktno uzima, ako je prešla na čvrstu hranu, ili kroz majčino mleko. Obično su krivci: kravlje mleko, kikiriki, jaja, riba, pšenica i soja.

Najbolje je da beba u narednom periodu samo sisa, da se "ukine" sva druga hrana. Ako se stanje poboljšava u roku od par nedelja, ponovo uvedite jednu po jednu namirnicu, kako biste otkrili pravog krivca, odnosno krivce.

Sapunski plod
Ovaj biorazgradiv, antibakterijski i antialergijski preparat štiti kožu od alergija i infekcija, ublažava simptome ekcema, umiruje svrab i iritiranu kožu, i održava njenu prirodnu vlažnost. Sapunski plod i eko tečni deterdžent, napravljen od njegovog ekstrakta, može da se kupi u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane i nekim apotekama.
Ukoliko se beba hrani formulom, prelazak na hipoalergijsku formulu može da reši problem. Stručnjaci kažu da dete vremenom može da „preraste“ hranu koja aktivira pojavu ekcema.

6. Obucite bebu u odeću od prirodnih vlakana

Pamučna odeća je odlična alternativa za tkaninu od vune, pogotovo veštačke, kao i poliestera. Vuna ponekad može da bude okidač, tako da je poželjno da izbegnete odeću, ćebad, pokrivače i tepihe od vune - da vidite da li će to da reši problem. Takođe bi trebalo da izbegnete materijale u kojima se beba znoji, zato što je to još jedan čest okidač za ekcem.

7. Održavajte vlažnost vazduha u vašem domu, bez prisustva prašine

Ako imate bebu koju muči ekcem, vlažnost vazduha u vašem domu bi trebalo da bude između 25 i 40 odsto, jer se na taj način konstantno održava odgovarajuća količina vlažnosti u vazduhu. Stručnjaci kažu da, dok prašina, grinje, buđ i polen u vazduhu ne uzrokuju ekcem kod beba, jedan od ključeva za njegovo kontrolisanje je - smanjenje izloženosti vašeg deteta alergenima koji ga iritiraju.

Snežana Damnjanović Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama