Da li je strah od povišene temperature opravdan?

U praksi se veoma često strah od bolesti pretvara u strah od povišene temperature, pa se ishod borbe sa bolešću poistovećuje sa ishodom borbe protiv povišene temperature. Antibiotici nisu lek za obaranje temperature i nikako  ih ne treba davati detetu samoinicijativno. Ukoliko dete koje ima povišenu temperaturu ne izgleda loše, ne treba žuriti lekaru. Kada je u pitanju novorođenče, stvar je malo drugačija. Ako se isključi pregrejanost usled pretopljavanja, bebu treba da pregleda pedijatar, jer je u tom uzrastu svaka febrilnost - infekcija, dok se ne dokaže suprotno.

Kako zaštititi bebu od infekcija?

Infekcije su normalan način sticanja imuniteta, pa je očekivano da se povremeno jave kod, inače, zdrave dece. Što je dete veće, imunitet mu je bolji i oboljevanje je ređe. Koja temperatura prija bebi?
♦ Temperatura u stanu
Bebi koja je uobičajeno obučena, prija temperatura između 20 i 23 stepena. Kada je gola, treba zagrejati prostoriju u kojoj se kupa na 26-28 stepeni.
♦ Temperatura napolju
Novorođena beba sme da se iznosi napolje kada joj se osuši pupak, ako je spoljna temperatura preko 15 stepeni a dan lep, stabilan, bez vetra. Ukoliko je hladnije, nemojte je iznositi dok ne navrši šest nedelja, posle čega može da se iznosi i na temperaturu oko nula stepeni, pod uslovom da se adekvatno obuče.
Rizik od infekcije je veći u zatvorenim prostorijama nego na otvorenom. Zato su kolektivna okupljanja obično mesto nastanka infekcije. Udisanje hladnog vazduha na usta takođe predstavlja faktor rizika, ali to ne znači da detetu treba preko usta zamotavati šal kada ide zimi napolje, jer on ubrzo postaje mokar od izdahnutog, vlažnog vazduha. Osnovni uslov da dete ne diše na usta jeste da mu je nos prohodan.

Šta ako je majka bolesna od gripa?

Za bebu opasnost vreba još pre rođenja. Žena koja ima povišenu temperaturu: preko 38 stepeni dva dana pre, i sedam dana posle porođaja, sa disajnim ili digestivnim tegobama - treba da bude izolovana. Posle porođaja, njena beba se izoluje od nje, ali može da se hrani izmlazanim majčinim mlekom, ukoliko majka ne dobija terapiju za vreme koje je dojenje kontraindikovano. Mleko pri tome nije potrebno prokuvavati. Kada majka bude više od 48 sati bez povišene temperature i kašlja, i dobrog opšteg stanja, može da doji bebu, ali sa maskom na licu sve dok potpuno ne ozdravi. Posebnu pažnju treba obratiti na majku i ostale ukućane koji su bili u kontaktu sa obolelim od gripa, jer inkubacioni period može da potraje 7-14 dana. Oni bi za to vreme u zatvorenom prostoru trebalo da se kreću sa maskom na licu. Novorođenče može da oboli ako se majka inficirala pred kraj trudnoće ili neposredno posle porođaja, i obično ima tešku kliničku sliku. Što je dete starije, lakše će se izboriti sa gripom, čak i ako nije vakcinisano.

Kako se vakcina protiv gripa ne daje deci mlađoj od šest meseci, izuzetno je važno da roditelji zaštite bebu od većeg broja ljudi u zatvorenoj prostoriji ili prevoznom sredstvu. Ali boravak napolju, po lepom zimskom danu, ne može da joj smeta ako je zdrava.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama