S obzirom da je telesna temperatura dinamička ravnoteža produkcije i odavanja toplote, razumljivo je da normalna temperatura nije konstantna veličina, već raspon vrednosti.

Kako pravilno izmeriti temperaturu tela?

Kod nas je odomaćeno merenje temperature pod pazuhom (aksilarno), koje treba da traje najmanje tri minuta, a kod beba (pod uslovom da nemaju proliv) - rektalno, koje traje do prestanka kretanja žive u toplomeru. Najprecizniji je živin toplomer.
Temperatura se meri pre obroka, kod deteta koje je prethodno mirovaloMerenje temperature opipavanjem čela nije pouzdano. Inače, temperatura se meri pre obroka, kod deteta koje je prethodno mirovalo.

Kako razlikovati febrilnost od pregrejanosti?

Pregrejanost: visoka rektalna temperatura, tople ruke i stopala, kožna temperatura na trbuhu veća od kožne temperature na ruci za dva stepena, rumena koža, zdrav izgled   

Febrilnost: visoka rektalna temperatura, hladne ruke i stopala, kožna temperatura na trbuhu veća od kožne temperature na ruci za tri stepena, bleda koža, bolestan izgled

Šta preduzeti ako beba ima povišenu telesnu temperaturu?

Pregrejane bebe (rektalna temperatura preko 37,5 stepeni) su najčešće pretopljene, ili duže držane u sredini čija je temperatura veća od termoneutralne.  Termoneutralna sredina je onaj raspon temperature i vlage okoline u kome novorođenče, uz normalnu temperaturu tela (37-37,4°C rektalno ili 36-36,9°C u pazuhu) ima najmanju potrošnju kiseonika. Navedene greške u nezi bi trebalo što pre otkloniti, pa ako temperatura brzo padne - nije
NORMALNA TEMPERATURA
Rektalna: 36,6-37,5 stepeni
Aksilarna: (pod pazuhom) 36,0-36,9 stepeni

potreban nikakav drugi tretman. To znači da bebu - ukoliko je bila pretopljena ili u pregrejanoj prostoriji, treba raskomotiti (u slučaju da je znojava - presvući) i napojiti ili nadojiti. Obavezno smanjiti temperaturu sredine ako je previsoka.

Međutim, ako nije bilo pomenutih uslova, a dete ne izgleda dobro ili temperatura ne padne ni posle sat vremena, mora se razmotriti mogućnost da je beba bolesna.