U još jednom istraživanju koje ističe pozitivne aspekte dojenja, naučnici su pronašli korisne gljivice kvasca koji stanuju u majčinom mleku. 

Studija je objavljena prvog marta u časopisu "Applied and Enviromental Microbiology".

"Naše istraživanje pokazuje prisustvo kvasaca i ostalih gljivica u mleku zdravih majki, što podržava hipotezu da je majčino mleko vrlo važan izvor mikroorganizama za zdravlje deteta", rekla je Marija Karmen Kolado, glavni istraživač na Institutu agrohemije i tehnologije hrane u Nacionalnom istraživačkom odboru u Valensiji.

"Naši podaci potvrđuju prisustvo gljivice u majčinom mleku širom kontinenata i podržavaju potencijalnu ulogu majčinog mleka u stvaranju inicijalnih gljivičnih vrsta u detetovim crevima", Kolado je izjavila za časopis.

"Ovo ističe postojanje mikobiota majčinog mleka u zdravim uslovima", rekla je.

Malasezija i Davidiela su najčešće gljivice u majčinom mleku, i to u raznim zemljama, a sistotrema i penicilijum su takođe bile prisutne u mleku ovih žena.

Ipak, uočene su razlike u mleku različitih regiona. Istraživači su otkrili da više od 70 procenata uzoraka mleka iz Španije i Južne Afrike ima uočljive nivoe gljivične DNK, za razliku od 45 procenata kineskih uzoraka i svega 35 procenata finskih.

"Naši pronalasci pojačavaju potencijalni uticaj spoljašnjih faktora, u različitim geografskim regijama, na gljivice i kvasce koji uređuju mikobiome majčinog mleka", Kolado je rekla.

Istakla je da se neki kvasci koji se inače koriste kao probiotici pojačavaju bebino zdravlje.

"Najčeša je sakaromices bulardi. Naša studija je pronašla više gljivičnih vrsta koje potencijalno imaju uticaja na čovekovo zdravlje, ali i mogućnost izolacije odgovarajućih uzoraka iz majčinog mleka. Ovi potencijalni benefiti će se sada ispitivati detaljno", istakla je Kolorado.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama