Koronavirus najnovije

Američka uprava za hranu i lekove FDA upozorila je roditelje da deci mlađoj od godinu dana ne treba davati med, pa čak ni onaj koji se nalazi u ili na cuclama.

U Teksasu je četvoro dece hospitalizovano sa dijagnozom botulizma nakon korišćenja specijalnih cucli koje sadrže med. One su na ovo tržište stigle iz Meksika, ali su slične pronađene širom Sjedinjenih Američkih Država, prema podacima FDA.

Botulizam je retka bolest, a često može biti i fatalna. Nju prouzrokuje botulinski toksin, koji može dovesti do problema sa disanjm, poteškoća u govoru ili gutanju, pa i do slabosti i paralize facijalnih mišića.

Kod dece mlađe od 12 meseci, simptomi se obično manifestuju kroz zatvor, praćen slabim apetitom. Bebi se smanjuje kontrola glave i otežano diše.

Poznato je da je med povezan sa botulizmom u mlađem dobu, ali za odrasle i decu stariju od godinu dana ova namirnica je apsolutno bezbedna za upotrebu. 

FDA upozorava roditelje i staratelje da ne daju bebama cucle potopljene u med ili one koje ga već sadrže. Pozvane su i onlajn maloprodaje da prekinu prodaju ovakvih proizvoda, a radi se i na otkrivanju i pronalaženju distributera takve prodaje identifikuju.

"Ukoliko ste kupili cuclu punjenu medom, momentalo prestanite da je koristite", poručuje FDA preko Tvitera.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama