Higijena kao preventiva

Najbolja prevencija pojave dijareje kod odojčadi je dojenje. Majčino mleko je uvek pri ruci, sterilno je i besplatno, a sadrži i biološki aktivne sastojke koji štite bebu od infekcije. Kod dece koja su na veštačkoj ishrani, postoji znatno veći rizik od pojave dijareje, pa je potrebno da se uloži veliki napor kako bi se pripremanje i čuvanje mlečnih formula obavljalo u sterilnim uslovima, naročito leti i na putu. Najvažnije je dobro pranje ruku pre nego što se pristupi bebi, njenom priboru za ishranu i hrani.

Voda za odojčad treba da se prokuvava, a u slučaju upotrebe neproverene vode - i za sve ostale (dovoljno je da ključa nekoliko sekundi). Nije retko da se akutni dijarealni sindrom javi na godišnjem odmoru, kada se promeni mesto boravka. Zato je u takvim situacijama bolje da se koristi flaširana voda (za bebe obavezno niskomineralna) ili specijalna voda za pripremu formula.

Pre pripremanja nemlečne hrane, treba dobro oprati ruke, a hranu koja se koristi sveža - dobro oprati pod mlazem vode. Hranu koja se termički obrađuje treba dovoljno dugo kuvati ili peći, a ako je pripremljena dva sata pre upotrebe - treba je ponovo zagrejati na visokoj temperaturi, pa ohladiti pre nego što se da bebi.

Hranu čuvati na hladnom mestu, po mogućstvu u frižideru (ovo posebno važi za pripremljenu mlečnu formulu, koja leti ne sme da stoji van frižidera duže od pola sata).

Kada davati lekove?
Od lekova, odojčetu treba davati samo probiotike (dobre bakterije), koji će ubrzati ozdravljenje. Ukoliko bolest ne prolazi nakon primene navedenih mera, ili je obolelo više osoba, treba uraditi koprokulturu (bakteriološki pregled stolice). Antibiotici su rezervisani samo za najteže i najmlađe bolesnike. Izuzetak je proliv izazvan bakterijom Campylobacter jejuni, koji se leči Eritromicinom.

Obaranje temperature

Temperaturu treba obarati ako pređe 38 stepeni na površini kože, ili 38,5 stepeni rektalno. Od antipiretika (lekova za snižavanje temperature), odojčetu mlađem od šest meseci sme da se da samo Paracetamol, a starijem i Ibuprofen (maksimalna doza za oba leka je 2,5 mililitra na šest časova). 

Hrana koju treba izbegavati

U slučaju proliva treba izbegavati hranu koja sadrži veću količinu šećera, pošto može da ga pogorša. Od mleka se dozvoljava majčino - u neograničenoj količini, odnosno adaptirana formula koju je beba do tada koristila. U slučaju da se javi nepodnošenje standardne formule, treba se posavetovati sa lekarom radi eventualnog uvođenja neke od dijetalnih formula. Kao prva pomoć, umesto mlečne formule i u najranijem uzrastu može da posluži pirinčana voda.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama