Dijeta je obavezna

Odojčetu sa prolivom, koje ne povraća - treba davati onoliko hrane koliko želi. Bolje u čestim, manjim obrocima, koje treba postepeno povećavati, srazmerno poboljšanju digestivne tolerancije. Dijeta treba da bude striktna, kako bi što kraće trajala. To znači da se isključuje kravlje mleko i mlečni proizvodi, mahunasto povrće, spanać, voće (osim banana i kompota od jabuka), voćni sokovi, meso i jaja. Najbolje je obariti krompir, šargarepu ili karfiol i malo ih posoliti. Od žitarica se preporučuje pirinač, a odojčetu koje ima zube može da se da i kolutić čajnog peciva.

Striktna dijeta kod odojčeta ne bi trebalo da traje duže od dan-dva, koliko je dovoljno za prestanak većine proliva. Čim se pojavi prva formirana stolica, treba započeti reralimentaciju (uvođenje normalne ishrane), ali postepeno. 

Jedan obrok više

Deci na mešovitoj ishrani može da se doda jedna do dve kašičice suncokretovog ulja u kašu od povrća, kao i posno meso (najpre pileće belo, zatim teleće, jagnjeće i posna riba). Ako tolerišu ovu hranu, narednih dana postepeno treba vratiti i ostalu hranu, koju su deca jela pre pojave proliva. Kada se dijareja zaustavi, mališanu treba dati najmanje jedan obrok više nego obično - svakog dana tokom dve nedelje, a ponekad i duže (sve dok ne povrati izgubljenu telesnu masu).

Ako beba povraća, treba joj obustaviti unos na usta i hrane i tečnosti - pola do jedan sat, pa ako povraćanje prestane, započeti rehidraciju postepeno, po sistemu "malo, a često". To znači: jednu-dve kašičice tečnosti na pet do deset minuta. Ukoliko se povraćanje ne ponovi, polako povećavati unos tečnosti, koji treba da bude veći od uobičajenog, kako bi se nadoknadili gubici.